Мероприятия в цветната градина.Причини за израждане и лош цъфтеж на лалетата.

Условия за

съхранение

Луковиците от съвременните сортове лалета се отличават с повишени изисквания към условията на съхранение през зимата, те са слабо устойчиви на болести и вредители, в сравнение с обичайните лалета. Повечето любители цветари съхраняват лалетата заедно, без разлика от сортовете, рядко се поставя етикет с името на сорта. Луковиците на съвременните сортове се съхраняват по-лошо, често загниват и се изхвърлят, като остават здрави за засаждане само старите традиционните сортове. След няколко години от такова прочистване на болни луковици на лалета от красивите и съвременни сортове те приключват и остават само едрите традиционни червени лалета, които зимуват добре в почвата.
Естествен подбор

Традиционните, устойчиви, сортове дават много детки. През есента, когато изваждаме традиционните сортове лалета, много детки, които нямат стойност за нас, остават в почвата. На следващата година от тях израстват красиви, млади, силни лалета. На фона на такова съседство сортовете лалета от оранжериите бързо се израждат и престават да цъфтят. Старите трайни сортове напротив, отиват по-дълбоко и живеят там живота си, като "заливат" цветната градина с цветовете си.

Срокове за изваждане на луковиците

Луковиците на съвременните сортове бързо стават неизползваеми и поради ранното или твърде късно изваждане на луковиците за съхранение през зимата. Известно е, че луковиците на лалета та трябва да бъдат изваждани, когато листата са пожълтели, но все още не са изсъхнали и паднали. По това време (края на юни, юли) те лесно се изваждат от земята.
    
Лошо просушаване и неправилното съхранение водят до израждане на луковиците-детки на лалета

За да бъдат правилно изсушени луковиците веднага след изваждането трябва да се поставят под навес и да се просушават там 3-4 дни. Разделянето на луковиците започва след просушаването, почистване и сортиране на луковиците по сортове и размери, поставени в кутии. След това кутиите се поставят в място за съхранение. През първите две или три седмици лалетата се съхраняват при +22°С. Ако поставите луковиците в помещение с ниска температура веднага те може да не цъфнат през следващата година. Постепенно температурата се понижава до +15-17°C, след това до +12-13°С. При тази температура луковиците се съхраняват до следващата година, преди да се засадят в земята.
Ниското отрязване на лалетата е често срещана причина за изчезването им

Ако на цветоноса остават твърде малко листа, лалетата пропадат от година на година. Правилното рязане на лалетата е следното: отрязването на цвета не трябва да бъде по-ниско , от над втория лист. Правилото е: колкото повече листа, толкова по-голяма ще бъде луковицата. След отрязрязването дръжките и листата остават в покой до изваждането.
Вирусни и гъбни заболявания

Лалетата страдат от заболявания с вирусен и гъбен произход. Контролът на заболяванията трябва да се извършва непрекъснато - преди засаждането подозрителните луковици трябва да се изхвърлят, а качествените да се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат за един час.

Лалетата не се засаждат след домати и картофи, за да се предотврати предаването на болести от тези растения.