Мероприятия в цветната градина.Причини за израждане и лош цъфтеж на лалетата.

Условия за

съхранение

Луковиците от съвременните сортове лалета се отличават с повишени изисквания към условията на съхранение през зимата, те са слабо устойчиви на болести и вредители, в сравнение с обичайните лалета. Повечето любители цветари съхраняват лалетата заедно, без разлика от сортовете, рядко се поставя етикет с името на сорта. Луковиците на съвременните сортове се съхраняват по-лошо, често загниват и се изхвърлят, като остават здрави за засаждане само старите традиционните сортове. След няколко години от такова прочистване на болни луковици на лалета от красивите и съвременни сортове те приключват и остават само едрите традиционни червени лалета, които зимуват добре в почвата.
Естествен подбор

Традиционните, устойчиви, сортове дават много детки. През есента, когато изваждаме традиционните сортове лалета, много детки, които нямат стойност за нас, остават в почвата. На следващата година от тях израстват красиви, млади, силни лалета. На фона на такова съседство сортовете лалета от оранжериите бързо се израждат и престават да цъфтят. Старите трайни сортове напротив, отиват по-дълбоко и живеят там живота си, като "заливат" цветната градина с цветовете си.

Срокове за изваждане на луковиците

Луковиците на съвременните сортове бързо стават неизползваеми и поради ранното или твърде късно изваждане на луковиците за съхранение през зимата. Известно е , че луковиците на лалета та трябва да бъдат изваждани, когато листата са пожълтели, но все още не са изсъхнали и паднали. По това време (края на юни, юли) те лесно се изваждат от земята.
    
Лошо просушаване и неправилното съхранение водят до израждане на луковиците-детки на лалета

За да бъдат правилно изсушени луковиците веднага след изваждането трябва да се поставят под навес и да се просушават там 3-4 дни. Разделянето на луковиците започва след просушаването, почистване и сортиране на луковиците по сортове и размери, поставени в кутии. След това кутиите се поставят в място за съхранение. През първите две или три седмици лалетата се съхраняват при +22°С. Ако поставите луковиците в помещение с ниска температура веднага те може да не цъфнат през следващата година. Постепенно температурата се понижава до +15-17°C, след това до +12-13°С. При тази температура луковиците се съхраняват до следващата година, преди да се засадят в земята.
Ниското отрязване на лалетата е често срещана причина за изчезването им

Ако на цветоноса остават твърде малко листа, лалетата пропадат от година на година. Правилното рязане на лалетата е следното: отрязването на цвета не трябва да бъде по-ниско, от над втория лист. Правилото е: колкото повече листа, толкова по-голяма ще бъде луковицата. След отрязрязването дръжките и листата остават в покой до изваждането.
Вирусни и гъбни заболявания

Лалетата страдат от заболявания с вирусен и гъбен произход. Контролът на заболяванията трябва да се извършва непрекъснато - преди засаждането подозрителните луковици трябва да се изхвърлят, а качествените да се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат за един час.

Лалетата не се засаждат след домати и картофи, за да се предотврати предаването на болести от тези растения.