Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хойхера - недостатъчно познато декоративно растение

Хойхерите са едни от

най-красивите листно-декоративни растения. Те са непретенциозни и лесни за отглеждане и най-добре се развиват на лека полусянка. Хойхерите все още не са достатъчно познати, но определено пред тях има огромни перспективи.

Хойхерата е многогодишно растение, което предпочита хумусна, отцедлива почва. Желателно е умерено поливане - страдат от суша, както и прекомерна влага. Торенето също трябва да е по-скоро със слаба концентрация.

Семената на хойхерата са дребни и покълват без да се стратифицират. Сеят се в съд по повърхността на влажен субстрат и не се посипват отгоре с почва. Съдът се покрива с полиетилен и до две седмици семената покълват. Важно е почвата да не пресъхва. При трети същински лист растенията се пикират в саксии. През юни растенията се засаждат в почвата на постоянно място на разстояние 15-20 см.

След 4-та – 5-а година хойхерата може да се дели, като това се прави през май или септември. Растението се изкопава, разделя се на части, като всяка от тях трябва да има корени и няколко пъпки.

Хойхерата може да се размножава и чрез резници, но това се прави преди цъфтежа или точно след него. Корените ще се появят бързо, трябва само да следите почвата да не засъхва. През есента или на следващата пролет вкоренените резници могат да се засадят на постоянното им място.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates