Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Излишък на хранителни вещества при рози

Излишък на хранителни вещества при розите

Излишъкът на каквито и да

е хранителни елементи, както и недостигът им, не са полезни за розите. Нито едно растение „не се нуждае от “прехранване”.

  • При внасяне на по- големи количества азотни торове при розите може да наблюдавате потъмняване и усукване на долните листа, както и бърз растеж на зелената маса за сметка на цъфтежа.
  • Ако предозирате розите с фосфор или калий това ще доведе до изтъняване на листата, междужилкова хлороза, покафеняване и отмиране на върховете и ръбовете на листата, усукване и кафяви петна на долните листа, скъсяване на междувъзлията.
  • Излишъкът на желязо в почвата може да се прояви и като листна хлороза и общо забавяне на растежа на растенията. Сярата набръчква листата на розите и те стават по-груби. Калцият при предозиране унищожава корените, цветовете и пъпките също умират. Борът при излишък в почвата води до напукване на стъблата на розите.

За да не причинявате тези проблеми на розите си трябва внимателно да изберете времето на прилагане на торовете, видовете и дозите на всеки вид за тях.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates