Полезна информация за цветята.Пресаждане на цветята в саксии.

 

<strong class=Пресаждане на цветята в саксии" width="400" height="300" />1 2  

Растенията не

се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално на надземната част, което означава че в един момент малката саксия е недостатъчна за да се продължи оптималното развитие на растението.

Обикновено градинските цветя и цветята за балкона се нуждаят от пресаждане веднъж на две или три години. Ако не се направи това увеличаваме риска от заболявания, защото корените на растението се вплитат в дренажа на саксията.

Също така растението няма достатъчно хранителни вещества за да изхранва наедрялата си вече надземна част и се образуват предпоставки за забавянето на неговия растеж или в някои случаи дори до загиване. Също така намалява и цъфтежа и цялкостното развитие. Основен индикатор за това е че корените се виждат вече и на повърхността на саксията (което по принцип значи че вече сме закъснели с пресаждането). Друг недостатък на умалялата вече малка саксия е, че едрите растения, които обикновено са високи и тежки, стават доста нестабилни и има опасност от падане и стчупване. Вече изчерпаните хранителни елементи е добре да се подменят с нова почва и е добре да добавите пресен тор.

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

Извадете растението от старата саксия, чрез потупване, като внимавате да не повредите корените.

Поставете го в предварително подготвена нова саксия с добър дренаж.

За дренажа използвайте материали като строшени керемиди, дребен чакъл или навлизащите все повече перлит и керамзит. Разстоянието между корените на растението и стените на новия съд е добре да е около два пръста от всички страни.

След това засипвате около празните места с почва и притъпквате добре.

Насипването на почвата е добре да се извършва на пластове с дебелина по 3-4 сантиметра, защото по този начин почвате се уплътнява най-добре. Всеки отделен пласт се притъпква. В противен случай се получават неуплътнени участъци, които след поливка се слягат и се налага да допълвате с почва отново.

След това се полива до стъблото за да може почвата да слегне. Ако е необходимо се добавя още почва.

Възможно е корените на растението да се показват от отворите на старата саксия и да е трудно да ги извадите без да ги нараните, затова предварително ги отрежете с остър нож или ножица, обикновено това са малки коренови разклонения , които не са жизнено необходими и няма да навредят на вашето растение. След пресаждането може да се получат и леки повреди по някои видове, защото растенията преживяват стрес при пресаждане, но това преминава до две-три седмици, след което те отново започват нормалното си развитие.


Още за цветята:
Източник: Български фермер