Полезна информация за цветята.Градинските теменужки са основен цъфтящ вид.

 

Градинските теменужки са основен цъфтящ вид 1

2 3  

Това не е случайно - те са първите цветя, които са цъфнали още при първото хубаво време, оформят чудесни цветни петна и създават пролетно настроение.

Тези от вас, които не са успели да си направят разсад от миналата година, и не са засадили теменужки още есента, имат решение. Ако непременно държат да имате теменужки в градината, можете да си купите сега - на пазара има в изобилие.

Още повече, че те се продават цъфнали и всеки може да избере цветовете, които му харесват.

Как да постъпим, ако сега ще купуваме разсада

lНай-добре е да купим растения, които са отгледани в контейнерчета или торфени кубчета. Така при засаждането им на постоянно място те няма да претърпят стрес и най-бързо ще развият декоративните си достойнства.

lАко пък разсадът, който купим е на коренчета без почва, ще трябва да положим малко повече грижи. Най-важно е през първите няколко дни растенията да се засенчват при силно слънцегреене и почвата да е умерено влажна. За около 10 дни те се вкореняват и започват да цъфтят.

lНе купувайте млад разсад , който не е формирал цветни пъпки. Докато дойде време растенията да се развият, летните цветя ще изместят теменужките.

lРазстоянията, на които се засаждат теменужките са 20-25 см една от друга. Засаждането може да е в правилни фигури или свободни цветни групи. Сандъчета на слънчеви балкони също са подходящи за отглеждане на теменужки.

ИЗИСКВАНИЯ:

Градинската теменуга изисква богато наторени, леки почви и постоянна влага.

Най-взискателна е към светлината - цъфтежът е обилен на открити и огрявани от слънцето места.

Най-едри и красиви цветове се получават през пролетните месеци - април, май.

След този период (с повишаване на температурите през лятото) цветовете издребняват, растенията полягат и загубват декоративните си качества. Тогава те се изскубват, за да освободят място за летните цветя.


Още за цветята:
Източник: Български фермер