Полезна информация за цветята.Лунен календар.

 

Лунен календар 

Месецът е много добър за пресаждане на стайните

растения и борба със събуждащите се вредители.

В началото на месеца, при намаляваща Луна, си струва да се заемете с пресаждането на стайните, вкореняване на филизите, подхранване на добре растящите и цъфтящи видове стайни растения. Те трябва да получат пълно минерално подхранване (0,1-0,3 процентен разтвор). Преди подхранването почвата обилно се полива.

На 1 и 2 март опръскайте храстовидните растения с препарати срещу болести и вредители. Преглеждайте по-често стайните. Ако по тях са се появили вредители, то отначало ги измийте с обикновена вода, а след това опръскайте със сапунена с добавен тютюн или лайка (1-2 ч.л. на 0,5 л вода).

3 март - трета лунна четвърт. Времето е подходящо за разрохкване на почвата и подхранване на стайните растения.

Грижете се за разсадите и ги полейте умерено. Четвъртата четвърт на луната - от 4 до 9 март е благоприятен период за внасянето на азотни и комплексни торове в околостволните кръгове на храстовидните растения.

На новолуние, както и ден преди и ден след него, е добре да дадете почивка на растенията и да не извършвате никакви работи с тях.

В първата четвърт на месеца може да размножите стайните растения от резници, използвайки за вкореняването им преварена претояла вода, промит речен пясък или в смес с торф (1:1).

От 11 до 18 март форсирайте луковичните. На 17 и 21-ви е добре да засеете семената на глоксинията, сентполията, палмите и кактусите. Използвайте лека смес на листовка и пясък.

Дребните семена се засяват направо на повърхността. Съдовете се покриват със стъкло и се поставят на топло. Почвата да бъде непрекъснато влажна.

До пълнолуние (25 март) се засяват ароматният грах, резедата, настурцията. Засажда се разсада на маргаритките, незабравките, лобелията , декоративния тютюн.

От 26 до 30 март, при намаляваща луна, стайните растения трябва да се поставят на светло и да се увеличи поливането. На първо място това се отнася за онези, които са дали нови и силни филизи. Пресадените растения и вкоренените резници се поливат умерено, опръскват се и се засенчват от преки слънчеви лъчи.


Още за цветята:
Източник: Български фермер