Полезна информация за цветята.Проблеми с гарденията.

 

Проблеми с гарденията1 2  

Много често, след като

растението е цъфтяло през цялата зима, след пресаждането започва да боледува, а листата окапват с всеки изминал ден.

ИМА ЛИ ЛЕК

Гарденията е обилноцъфтящо, изключително красиво стайно растение.

Изисква умерена температура от 18-20 градуса, редовно поливане, силна, но непряка слънчева светлина. Страда при липса на желязо в почвата, което е и най-честата причина за опадването на цветните пъпки. Подхранете с желязосъдържащ листентор.

Причина за хвърлянето на пъпките на гарденията често може да е и ниската влажност на въздуха и на неадаптираността на растенията към домашните условия.

Не допускайте пресъхване на почвата дори и за кратко. След това и да полеете няма смисъл.

Листата на гарденията пожълтяват и опадват, когато температурата в помещението падне под 14 градуса и ако почвата се вкисли.

Имайте предвид, че торфът по принцип е с кисела реакция. При самото пресаждане винаги е нормално цветето да преболедува.

Правилните грижи за красавицата

Поради настъпващи промени в използваните субстрати или торопочвени смеси, честите поливки, а също и подхранването с минерални торове, настъпват промени в почвената реакция към кисела или алкална.

Това нарушава минералното хранене на растенията, което се изразява в промяна на оцветяването на листата до загиване на растенията.

Добре е да използвате торове, които освен хранителни елементи съдържат железни йони , азот, калий, мед, бор, молибден, манган и цинк. Подхранването се прави през 7-8 дни, незабавно след появата на първите симптоми при доза 10 мл в един литър вода.

Целесъобразно е да извършвате профилактично подхранване през 20-25 дни.


Още за цветята:
Източник:Български фермер