Полезна информация за цветята.За кои са полезни преките слънчеви лъчи. Продължително цъфтящите растения, агавето, алоето, луковичните, някои кактуси, олеандърът, пеларгонията, герберът и други имат нужда от директна слънчева светлина. Добре е да ги поставите на добре осветен перваз, но без да докосват стъклата.

А кои да поставите на сянка

На полусянка нормално растат и се развиват фуксията, филодендронът, папратите и т.н. За да им осигурите полусянка, поставете ги под други, по-едри растения, които обичат слънцето, или на засенчени от дървета прозорци. Растения като бръшляна, някои бромелии, някои папрати, бегония рекс, монстера, трябва да държите далеч от източниците на светлина.

Защо трябва да се обръщат растенията

Растенията, които живеят на перваза, са обърнати към светлината само с едната си страна. Листата и стеблата им се изтеглят, за да предотвратите изкривяването , трябва периодично да въртите саксията около оста й. Не се препоръчва да го правите в периода на образуването на цветните пъпки.

Кои не бива да въртите и местите

Има чувствителни растения, които не обичат да се въртят. Промяната на положението на попадането на слънчевите лъчи върху листата им те възприемат като сигнал за опасност и могат да загубят пъпките и листата си. Добре е да оставите кактусите, азалията, камелията така както си седят обикновено.


Още за цветята:
Източник:Български фермер