Полезна информация за цветята.Цветна градинка от семена.

 

Цветна градинка от семена 

Едногодишните и

многогодишните балконски цветя по правило, се размножават от семена. Семената се засяват в палети за разсад, в прясна, лека, въздухо- и влагопроницаема почва , без да прибавяте торове към нея.

Преди да засеете трябва да се убедите, че семената са пресни. Тяхната кълняемост обикновено се проверява чрез покълването им. За целта 10-20 семена се поставят върху влажна салфетка на чиния и се покриват със стъкло. Салфетка се овлажнява редовно. След около седмица се проверява количеството на прорасналите семена. Повечето балконски растения имат 70-90 % кълняемост.

Когато се появят първите растенийца, палетите с разсада се преместват по-близо до източника на светлина, но не се излагат на пряко слънце! След появата на 2-3 листчета, най-силните и бързорастящи растенийца се пикират - по-дребните се разсаждат с интервал 3-4 см, по-едрите - 5-6 см.

Разсадът, отгледан на перваза у дома, около седмица преди засаждането му на постоянно място трябва да започне да се закалява. За целта, през деня разсада се изнася на балкона и се оставя там, първоначално за няколко часа, а след това до вечерта. Непосредствено преди засаждането, ако няма студове, разсада може да се остави на балкона за през нощта.


Още за цветята:
Източник: Български фермер