Полезна информация за цветята.Големи растения на закрито.

 

Големи растения на закрито1 2 3 4  

Зокум

Това

голямо растение много обича светлината. При липсата и зокумът губи листата си, което се отразява зле на развитието и цъфтежа му.

Зокумът може да се отглежда само в прохладно помощение. Ако го държите на топло, бързо се напада от вредители. От тях може да ви спаси ежедневното вечерно опръскване на растението.

За успешното отглеждане на зокум у дома е необходимо обилно и редовно поливане, не по-рядко от два пъти в седмицата. Добре е да оставяте вода в подложката на саксията.

Бамбукова палма (хамедорея)

Това растение много обича светлината, но не понася директните слънчеви лъчи. Прекрасно се чувства на перваза на източен или западен прозорец. През зимата палмата трябва да се отглежда в помещение с температура не по-висока от 18°С.

В топлото време на годината бамбуковата палма се полива обилно, а през зимата и есента - умерено. Внимавайте обаче почвата да не пресъхва.

Растението много обича високата влажност, сухият въздух може да доведе до бързо пожълтяване на листата и нападането от вредители. За да не се случи това, палмата има нужда от редовен душ и добро опръскване.

Монстера

Най-важното за това растение е светлината. Не бива да поставяте монстерата в слънчеви помещения, под директни слънчеви лъчи листата и ще загубят цветовете си. но и прекомерната сянка е противопоказана, растежът се забавя, а листата остават твърде дребни. Оптималното местоположение за монстерата е стая, прозорците на която гледат на изток или запад. Монстерата трябва редовно да се полива, но без да се прекалява. Не забравяйте веднъж в седмицата трябва да се опръсква.

Фикус

Оптималната температура за отглеждането на това голямо растение е не повече от 22°С. Фикусът понася много зле теченията и резките промени в температурата. Пъстролистните видове на това растение предпочитат най-светлите места в дома. Фикусът с тъмнозелени листа може да живее на полусянка.

От излишък на влага растението може да завехне, поради това поливането не трябва да е на често, а според степента на засъхване на почвата. Редовно избърсвайте листата му с влажно парче плат.


Още за цветята:
Източник:Български фермер