Полезна информация за цветята.Поливане на стайните растения.

 

Поливане на стайните растения 

Ако в почвата на

растението няма достатъчно влага, то започва да я черпи от собствените си запаси. Растенията, които имат лукувици, клубен, коренище, дебело стъбло или листа , понасят недостиг на влага в продължение на няколко месеца. Ако растението има тънки стебла и гъвкави листа, то е много чувствително към липсата на вода.

Кога да поливате

Първият признак за недостиг на влага е че саксията става по-лека, почвата се отделя от стените, става суха на пипане.

Вода за поливане

Най-подходяща е дъждовната вода. За да подобрите качеството на чешмяната вода е добре на 10 литра вода да добавите сако на половин лимн. Отстояването на водата за една денонощие преди поливането ще способства за премахването на хлора. Такава вода е подходяща за поливането на почти всички растения, с изключение на азалията, гарденията и орхидеите. За тези растения е задължително водата да се подкиселява - 10 капки оцет на литър чиста вода.

Колко често да поливаме

Нуждата на растението от вода зависи от неговия вид, температурата, при която сде отглежда, влагата, светлината и вида на почвата. При температура от 20 С се полива два пъти седмично. Ако температурата е над 24°С, то поливането трябва да е на всеки 3 дни. По време на зимния покой цветята се поливат не по-често от веднъж седмично. При 15°С се полива веднъж на 10-15 дни.

Температура на водата

Не бива да поливате със студена вода, това предизвиква стрес при растенията. Оптимална е водата със стайна температура. Не бива да се оставят под дъжда растения с бархетни, прозрачни листа (каладиум, кактус, азалия, сентполия).


Още за цветята:
Източник: Български фермер