Полезна информация за цветята.Смокиня у дома.

 

Смокиня у дома 

Във всичко останало смокинята не е взискателна. Тя

може прекрасно да вирее дори при стайни условия. Ако я отглеждате у дома, смокинята израства над един човешки бой (повече от 2 метра), а грижите за растението са доста лесни и по силите на цветарите.

- Смокинята се полива обилно, веднага щом забележите засъхване на почвата в контейнера, средно 2 пъти за 7-10 дни. Това се отнася за лятото, когато смокинята расте и плодадава. През зимата и есента поливането да се намали до 1 път на 14-15 дни.

- Смокинята обича много светли места, въпреки че може да оцелее и на сянка.

- Стайната температура е дастатъчна, за да може растението да цъфти и плододава. Смокинята обича при топло време да я пръскат с мека вода.

През зимата е добре да дадете почивка на смокинята, когато да опадат листата и. Така дръвчето ще натрупа сили да зацъфти и да плододава през пролетта. Лесно е да постигнете покой на смокинята като я оставите в помещение с температура около 10°С.

Пресаждането на растението е стандартно, според растежа. Докато е млада смокинята го правете всяка година преди началото на есенния растеж По-взрастните растения е достатъчно да се пресаждат веднъж на 4 години. Смокинята расте добре в най-различни почви. При стайни условия е добре да се използва смес от чернозем, торф и листовка. Допустимо е добавянето на малко количество пясък. За подхранване използвайте минерални торове , като например пепел, а може да внесете и органични. В периода на активизиране на растежа подхранването се прави веднъж на 14 дни.


Още за цветята:
Източник: Български фермер