Полезна информация за цветята.Подхранване и защита от вредители.

 

Подхранване и защита от вредители 

При палмите

започват да изсъхват корените на листата, появяват се вредители - червени акари. Поради това е добре саксиите да се поставят на подложки с влажен мъх, пясък или керамизит. Може да държите на прозорците съдове с вода. Ако до прозореца е достатъчно топло може да пръскате листата с топла вода. При появяване на вредители не бързайте да използвате химикали. Опитайте първо да обработите растението с водата от сварен чесън.

През есента и зимата растенията не се пресаждат и не се наторяват: пресаждането през есента може да доведе до загниване на корените и растението да загине. От подхранване се нуждаят само цъфтящите през есента и зимата растения (докато цъфтят). През зимата растенията често биват нападани от вредители - насекоми. Щетите нарушават физиологичните процеси на растението, в резултат на което се забавя растежа, цъфтежа и плододаването, загубва се декоративността. При силна зараза растението умира.

Най-голяма вреда нанасят смучещите насекоми - листни въшки, акари, белокрилка и др. Основният начин за борба с тях е химичният, но използването му в дома или детски заведения може да е опасно, затова е добре да се намерят заместители от растителен произход. Подходящи за тази цел корена на глухарчето, бял равнец, чесън, сушени кори на цитрусови плодове, сушени листа от домати, тютюн , , лук. От тях се приготвят отвари и преди да се използват се добавят повърхностно - активни вещества (калиев, течен или перилен сапун). Пръскането се повтаря многократно, на всеки 5-7 дни до пълното унищожаване на вредителите. Не по-малка вреда от насекомите нанасят гъбички и бактерии - причиняващи различни видове заболявания. Най-често срещаните са сиво гниене, черни петна, антракноз.


Още за цветята:
Източник: Български фермер