Полезна информация за цветята.Подхранване и защита от вредители.

 

<strong class=Подхранване и защита от вредители" width="400" height="300" /> 

При палмите

започват да изсъхват корените на листата, появяват се вредители - червени акари. Поради това е добре саксиите да се поставят на подложки с влажен мъх, пясък или керамизит. Може да държите на прозорците съдове с вода. Ако до прозореца е достатъчно топло може да пръскате листата с топла вода. При появяване на вредители не бързайте да използвате химикали. Опитайте първо да обработите растението с водата от сварен чесън.

През есента и зимата растенията не се пресаждат и не се наторяват: пресаждането през есента може да доведе до загниване на корените и растението да загине. От подхранване се нуждаят само цъфтящите през есента и зимата растения (докато цъфтят). През зимата растенията често биват нападани от вредители - насекоми. Щетите нарушават физиологичните процеси на растението, в резултат на което се забавя растежа, цъфтежа и плододаването, загубва се декоративността. При силна зараза растението умира.

Най-голяма вреда нанасят смучещите насекоми - листни въшки, акари, белокрилка и др. Основният начин за борба с тях е химичният , но използването му в дома или детски заведения може да е опасно, затова е добре да се намерят заместители от растителен произход. Подходящи за тази цел корена на глухарчето, бял равнец, чесън, сушени кори на цитрусови плодове, сушени листа от домати, тютюн, лук. От тях се приготвят отвари и преди да се използват се добавят повърхностно - активни вещества (калиев, течен или перилен сапун). Пръскането се повтаря многократно, на всеки 5-7 дни до пълното унищожаване на вредителите. Не по-малка вреда от насекомите нанасят гъбички и бактерии - причиняващи различни видове заболявания. Най-често срещаните са сиво гниене, черни петна, антракноз.


Още за цветята:
Източник: Български фермер