Полезна информация за цветята.Поливайте по-рядко.

 

Поливайте по-рядко 

Това е свързано с естественото намаляване

на температурата на въздуха и намаляване на светлата част от деня. Обилното поливане води до вкисване на почвата и загниване на корените. За да определите дали растението има нужда от поливане, може да пипнете почвата. Ако тя залепва за пръстите значи е рано за поливане. Може да определите почвената влага и чрез звук - леко почукайте по саксията и ако почвата е влажна звука ще е приглушен.

Кактусите се поливат през 3-4 седмици, а растенията с месести листа (алое, каланхое, сансевиера, кливия, сентполия) - 2-3 дни след изсушаване на почвата в саксията. При сенполията, например, от обилното поливане започват да изсъхват листата.

Не е желателно също и всекидневното поливане с малко количество вода. В този случай корените на дъното на саксията не получават достатъчно вода. Най-добре е да се полива еднократно и обилно като след известно време водата от подложката се излива. През зимата растенията се поливат сутрин с хладка вода (28-30° С). От студената вода първо страдат корените , а също така тази вода се усвоява слабо от тях. За поливане, най-добре е да се използва престояла вода или чист сняг. Може също да се разтопят и ледени висулки.

Твърдата чешмяна вода може да бъде смекчена чрез преваряване или добавяне на малко оксалова киселина за утаяване на калциевите и магнезиевите соли. Ако в помещението и през зимата се поддържа висока температура и висока относителна влажност на въздуха, то поливането се запазва както обикновено.


Още за цветята:
Източник: Български фермер