Полезна информация за цветята.Подготовка за засаждане на рози.

Всички реномирани фирми препоръчват розите да се засаждат в чували или други контейнери, в които се продават. Но с времето се убедих, че много често розите доставени със

затворена коренова система в контейнери, са с твърде повредени, счупени и изкривени корени, а това не бива да се допуска при тяхното засаждане. Ето защо, преди засаждане аз много внимателно преглеждам растението и премахвам всички счупени, слаби клони и повредени корени; скъсявам всички корени до 30 - 35 см. Ако растението пристигне със скъсявани корени, е необходимо да подрежете наново. В случай че корените са се засушили, преди засаждане трябва да се натопят в студена вода в продължение на един ден.

 

При пролетно засаждане трябва да се съкратят пъпките, които са се развили в издънки и се оставя на следния броя пъпки:

 

- чайнохибридните рози - 2 - 3 бр.;

 

- розите флорибунда – 3 - 4 бр.;

 

- ниските полианти -2 - 3 бр.;

 

- високоизрастващите ранноцъфтящи издънките се съкращават до 10-15 cм;

 

- катерливите рози от групата Рамблер и пролетно и при есенно засаждане до 30 - 35 см;

 

Почвопокривните рози се нуждаят от резитба на клонките, но трябва да се подрежат наново корените. Катерливите обилно цъфтящи рози, парковите, полукатерливите е необходимо леко да се скъсят корените и де се отстранят слабите и повредени връхчета на клонките.

 

При есенно засаждане на рози от всички групи леко се скъсят клонките. Това се прави и пролетта – след отстраняване на укритието се режат розите според основните правила, в зависимост от групата и класът им. Това е обсъдено по-подробно в раздел кастрене рози. Ако сте купили нови рози в началото на пролетта и неблагоприятни атмосферни условия не им позволяват да се посадят на открито място, аз ги слагам в една кофа, кутия или друг контейнер, заспивам с мокър пясък до покриване на мястото на присадката, най-отгоре покривате с клонки и покривам с платно не за да се изпарява влагата. Нагласени така на хладно място, те се съхраняват до засаждането.

 

Ако сте закупили новите рози в края на есента, когато земята е замръзнала, по-добре да ги държите в мазето в кутии поръсени с мокър пясък. При липсата на мазе, аз съхранявам тези рози в прикоп. За прикоп изберете най-високото място на вашия парцел, където през пролетта не се събира вода. На избраното място изкопайте дълбок окоп 45 - 50 см. с наклон от едната страна, в дъното на която се изсипва пясък. Върху наклонената страна поставям да легнат розите върху предварително подложени борови клонки. Преди полагането на корените в прикопът ги отрежете до 30 - 35 cм. До настъпването на зимата на отрязаното място върху корените се образува удебеление, от което пролетта се развиват корени. При полагане на розите в окопът трябва да следите, за това да са засипани с не по-малко от 10 см. слой. Растенията покривам с пясък, старателно обливам с вода; трамбовам добре, за да няма кухини между корените. Накрая засипвам с почва и върху нея разклонени борови клони. Над прикопът инсталирам нисък дъговиден заслон, укрепени с напречни греди. Поставете най-горен слой от покривно фолио (покривна мушама), това осигурява сухо и топло убежище за зимата. През пролетта отгребвам снега и махам покритието. Покривам розите с лутрасил (тъкан, предпазваща от слана) и така ги съхранявам до засаждането в земята.

 

Подготовка на почвата

 

Важно условие за високата декоративност на розовия храст е подготовката на мястото, където ще расте. Розите растат на почти всякакви видове почва, но предпочитат нетежки, глинести и полу-глинести с богато съдържание на хумус. Почвата трябва да бъде въздухопропусклива и добре да попива поливна и дъждовна вода като я пропуска до корените.

 

Розите не обичат твърде сухи и песъчливи почви, които наричат хладни гладни почви, в тях зиме измръзват, а лете се прегряват.Те не задържат водата и хранителни вещества, а ги пропускат в дълбочина, без да се попият от корените. Зле се развиват розите и на твърде тежки, блатисти, образувани от борови иглички и площи с тънък почвен слой. Също така не обичат каменисти почви. За голямо съжаление съвършена почва не съществува. Но можете да подобрите почвата и да създадете добра хранителна среда за нормалното развитие на розите. В тежките почви трябва да добавите торф, компост, пясък, пепел, добре угнила заешка или пилешка тор. Това подобрява водо- и въздухо-пропускливостта. В леките песъчливи почви добре пропускащи вода се внасят субстрати, които задържат водата. Компост примесен с торф, градинска почва, выветренную глину (керамзит, натрошени тухли-бел. прев.). На ниски, твърде влажни участъци се прокопават канавки.

 

Много важно е да знаете какви растения са расли върху почвата, на която възнамерявате да садите розите. Всички представители на семейство Розоцветни, като Potentilla, дюла, глог, череша, круша, кайсия, Amelánchier/Игра, арония; не са подходящи предшественица, понеже извличат от почвата същите вещества, от които се нуждае розата. Не засаждайте роза също на място където е расла друга роза в продължение на повече от 10 години. Почвата на такова място е изтощена и заразена с причинителите на различни болести.

 

На изхранването на розата с минерални соли влияе киселинността на почвата. Тя може да бъде кисела – Ph 7, алкална Ph …, или неутрална Ph .... На кисели и алкални почва се потиска развитието на розата. Най-добрата почва за рози е леко кисела (рН 5.5 - 6.5). На алкални почви се развива листна хлороза; също не се усвояват добре фосфор, бор, манган и желязо.

 

Нагледно видео за засаждане на Ирина Махрова

 

Статията е превод  от сайта на Ирина Махрова, цитиран по-долу като източник.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info