Полезна информация за цветята.Скутелария.   

Скутелария е род многогодишницветя от сем. Устоцветни (Lamiaceae), които произхождат от Мексико. Известни са над 300 вида.

Листата са тъмнозелени и заострени в края. Цъфти в червено, оранжево, розово и лилаво от средата на лятото (юли и август) до началото на есента. Има ниски видове , подходящи за алпинеум, като напр. Скутелария алпина, която израства на височина до 15 см., а настрани се разпростира до 30 см. с почвопокривен ефект.
Байкалската скутелария (Scutellaria baicalensis) пък е по-висок сорт, израства във височина до 20 – 30 см., като коренището презимува успешно в градината. Разпространена е в Източен Сибир. В китайската медицина, байкалската скутелария е ценена като билка.

Място: За да ви радва с обилен цъфтеж, изнесете скутеларията през лятото на открито, но защитено от директните слънчеви лъчи място. Зимуването е на закрито, хладно и добре осветено място. Идеалната температура през зимата е около 15 градуса. Мястото, където отглеждате скутелария трябва да бъде проветриво, но все пак избягвайте силните течения.

Грижи: Скутеларията изисква обилно поливане през цялата година. Температурата на водата трябва да е съобразена със сезона, като следва да се избягват големите температурни амплитуди.
По отношение на почвения субстрат, скутеларията не е взискателна. Обикновената градинска пръст върши чудесна работа. Важно е почвата да има добри дренажни свойства и по възможност алкална реакция. Не изисква торене.

Размножаване: През есента с резници. През пролетта е добре да пресадите.

Съвет на градинаря: За стимулиране на цъфтежа, изрязвайте прецъфтелите цветове.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info