Полезна информация за цветята.Градинка на балкона.

Градинка на балкона

Първото условие за успех е почвата. Могат да се закупят готови почвени смески практически за всички видове декоративни растения, но най-добре е да си направите смес от градинска почва, торфен субстрат и едър пясък в съотношение 4:2:1.

Не се препоръчва за цветята да използвате чист торф. При преполиване растенията ще загинат от недостиг на кислород в почвата и загниване на корените. А пресъхването на почвата също е опасно - торфът буквално изтегля водата от растителните тъкани , и да се спаси растението после на практика е невъзможно.

Трябва ли да дезинфекцирате?

Зимуващите вредители в малкото пространство на балконската саксия няма да оживеят, студовете ще ги погубят. Обеззаразяването от причинителите на болести става като почвата се полее с горещ разтвор на калиев перманганат тъмно-розов на цвят.

Ако отглеждате цветята на балкона не за първа година, то е желателно ежегодно да подменяте поне горната една трета на почвата в сандъчето със свежа почва.

Първо отстранете растителните остатъци и горния пласт почва, залейте с перманганат. След това може да насипете новата почва и да прибавитетор с продължително действие на подхранване, за да осигурите храна за растенията и да облегчите по-нататъшните грижи за тях.


Още за цветята:
Източник:Български фермер