Полезна информация за цветята.Фитонията е много капризна.

<strong class=Фитонията е много капризна" id="pic" class="bss">

Много лесно можете да я загубите, ако не угаждате на всичките й капризи. Произхожда от тропическите гори на Перу и Бразилия и има ниско, стелещо се, покрито с власинки стъбло и красиви овални зелени листа , целите в гъста мрежа бели или червени жилки.

Много хора си я купуват заради неустоимата й красота, за да открият след няколко седмици, че се е споминала, като често причината за кончината й е съвършено необяснима. Стандартните едролистни фитонии за съжаление трудно виреят в домашни условия, тъй като искат постоянна топлина и непрекъсната влага около листата. Затова най-подходящото място за фитонията в дома е терариумът.

Освен едролистните (листата им достигат 8 см дължина) ф. вершафелтии (F. verschaffeltii) с розови жилки и ф. аргинореура (F. argynoreura) с бели жилки, има и дребнолистна (с дължина на листата 1-1,5 см) с бели жилки ф. аргинореура нана (F. argynoreura папа), която се смята за относително устойчива. Има и четвърти вид с червена нерватура и по-различна форма на листата - Ф. пеарцеи (F. pearcei), но тя е по-капризна и от другите три.


Още за цветята:
Източник: Български фермер