Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Да си направим сами цветен разсад от семена - ЦВЕТЯ

Полезна информация за цветята.Да си направим сами цветен разсад от семена.

Да си направим сами цветен разсад от семена 1 2

Съществуват определени срокове за засяване на семената, които е добре да познавате, за да можете да съобразите времето на цъфтежа на растенията. За целта са създадени т.нар. технологични схеми, които определят времето на засяване за отделните видове.

Едногодишни лятноцъфтящи:

Те се засяват рано и за тях има няколко възможни схеми. При първата семенцата се поставят в почвата в периода януари-април. Когато малките растения достигнат височина от няколко сантиметра, се пикират еднократно или двукратно и след преминаването на последните студове разсадът се изнася за закаляване в зелените площи. Тази схема е подходяща за видове, които търпят нарушаване на кореновата система, като летния гербер (Gazania hybrida), петунията (Petunia hybrida), синьото пухче (Ageratum houstonianum) и др.

Втората схема включва засяване в сандъчета в оранжерия през март, последващо пикиране на разсада, засаждане в отделни саксийки, в които цветята ще могат да се развият спокойно и след това да бъдат изнесени навън. Този начин на засаждане е подходящ, когато желаете да засадите в определените площи цветята в неспецифично за тях време.

Директно засяване става само с едри семена

Схемата за директно засяване на семената на постоянно място важи при определени условия, на които те трябва да отговарят. Необходимо е те да са едри и да покълват бързо. Важно е също така пониците да растат бързо и кореновата им система да понася нарушение. Освен това е задължително те да бъдат студоустойчиви. Композицията при тези видове трябва да позволява засаждане в свободна форма, като циния (Zinnia sp.), тагетес (Tagetes sp.), космос (Cosmos sp.), невен (Callendula sp.) и други. Засяват се към края на април, за да се появят поници в началото на май.

В зависимост от времето на засяване на семената някои видове могат да се използват като едногодишни или двугодишни.

При топлолюбиви видове с едри семена, чиито корени не понасят нарушаване, семенцата се поставят по 2-3 в саксийки и в началото на май и пониците се изнасят. Друга възможност е семената директно да се засеят на място пак през месец май. Тази схема се използва за ароматния грах (Lathyrus sp.), латинката (Tropaeolum majus) и много др.


Още за цветята:
Източник: Български фермер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates