Полезна информация за цветята.Изгонете голите охлюви.

Изгонете голите охлюви

В градината като прикрития за охлювите могат да се използват купчинки от стари дъски, керемиди, мокра слама

В опасна численост голите охлюви се появяват в дъждовни и хладни сезони. Най-често те обитават местата с голяма почвена и въздушна влажност и с по-богата растителност, която се огрява по-слабо от слънцето.

Нанесените повреди са по-големи в тежки почви, които съдържат по-голямо количество органични вещества. През деня голите охлюви остават скрити под буци пръст, камъни, растителни остатъци, пукнатини в почвата. Хранят се през нощта. В облачно и дъждовно време са активни и на светло. При много сухо или студено време престават да се хранят и се скриват дълбоко в почвата или под растителните остатъци.

Голите охлюви зимуват като яйца, ларви и възрастни. Размножават се през есента и пролетта. Снасят яйцата си на купчинки в почвата, в загнилите растителни остатъци, по корените на растенията. Развиват едно или две поколения през годината. Живеят 1-2 години.

Предпазни агротехнически мерки

Редовно унищожаване на плевелите и растителните остатъци, обработка на почвата, почистване на площта от камъни, отводняване на местата, по които се задържа вода.

В парниците и оранжериите могат да се използват примамки от трици, напоени с бира, поставени в стъклени буркани под прикритие от мокри чували, парцали, парчета от дъски и др. Събраните в тях охлюви се унищожават механически.

Химически средства:

Площта може да се напраши с 400 г праховиден суперфосфат или 300 г негасена вар, или 200 г амониев фосфат - за 10 кв. м площ или дървена пепел. Изброените средства действат контактно, изсушават и разяждат кожата на охлювите. Прилагат се само в сухо време. Трябва да бъдат напълно сухи и преди употребата да са смлени на прах. Разхвърлят се равномерно върху нападнатата площ късно вечер или рано сутрин, когато охлювите са активни. Дозата се разделя на две части, като втората се прилага около половин час след първата.

В зеленчуковите и цветните градини, оранжерии, парници , разсадни лехи се използват готово приготвени гранулирани примамки. Такива са вениш, който има силно привличащо и парализиращо действие за охлювите. Прилага се в доза 3 г за 10 кв. м. Може да се използва и мезурол шнекенкорн в доза 3 г за 10 кв. м. Има контактно и стомашно действие. Карантинният му срок е 15 дни. Скипер 4Г - 20 г за 10 кв. м. Има контактно, стомашно и фумигантно действие. Карантинен срок 28 дни. Гранулите се разпръскват в междуредията от двете страни на растенията или върху цялата площ при разсада вечер, след залез слънце или през нощта, след дъжд, обилна роса или мъгла. Работи се с ръкавици, с лъжица или някакво друго приспособление, за да не се допуска допир на препарата с кожата на ръцете.

При провеждане на отделните начини на третиране срещу голите охлюви, не трябва да се допуска попадане на химическо вещество или гранули от препарат върху растенията.


Още за цветята:
Източник:Български фермер