Полезна информация за цветята. Еремурус.      

Еремурус (Eremurus) е род много красиви и ефектницветя , представен от около 35 – 40 вида. На височина достига 150 – 160 см.

Изключителни лесни за отглеждане, издържащи на засушаване, на жеги, на нашите зимни студове. Всичко това прави еремуруса подходящ за нашите градини, при това без много усилия. Цъфти през юни и юли с много на брой дребни звездовидни цветчета, изпъстрени в бяло, жълто, прасковено и розово, разположени в големи, достигащи до 120 см. съцветия. Формата на съцветията е на лисича опашка, от където идва и името „лисича опашка“, с което тезицветя са популярни у нас.

Място: Еремуруса предпочита огрените от директните слънчеви лъчи места. Същевременно е препоръчително мястото да е защитено от силни ветрове.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да е богат на хранителни вещества, с добри дренажни свойства. Полива се умерено до обилно през летните жеги. След прецъфтяването поливането се редуцира.

Размножаване: Най-лесно чрез разделяне на коренищата през 4 – 5 години през пролетта или есента. Размножаването съссемена е трудно, тъй като те много бързо губят кълняемост. Ако все пак сте решили да се пробвате, засейте преснитесемена в парник, на дълбочина 1 – 2 см. през септември - октомври. Съдовете за сейтба трабва да бъдат с минимум 12 см. дълбочина. Младите растения се пикират през пролетта през 20 см. В парник се отглеждат две години, а на третата се засаждат на постоянните си места в градината през 1 метър. Имайте предвид, че цъфтежът на размножените отсемена еремуруси е след минимум 5 години.

Съвет на градинаря: Въпреки, че еремуруса е зимоустойчив за нашите условия, добре е да мулчирате около него за предпазване от януарските студове.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info