Полезна информация за цветята. Еремурус.      

Еремурус (Eremurus) е род много красиви и ефектни цветя, представен от около 35 – 40 вида. На височина достига 150 – 160 см.

Изключителни лесни за отглеждане, издържащи на засушаване , на жеги, на нашите зимни студове. Всичко това прави еремуруса подходящ за нашите градини, при това без много усилия. Цъфти през юни и юли с много на брой дребни звездовидни цветчета, изпъстрени в бяло, жълто, прасковено и розово, разположени в големи, достигащи до 120 см. съцветия. Формата на съцветията е на лисича опашка, от където идва и името „лисича опашка“, с което тези цветя са популярни у нас.

Място: Еремуруса предпочита огрените от директните слънчеви лъчи места. Същевременно е препоръчително мястото да е защитено от силни ветрове.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да е богат на хранителни вещества, с добри дренажни свойства. Полива се умерено до обилно през летните жеги. След прецъфтяването поливането се редуцира.

Размножаване: Най-лесно чрез разделяне на коренищата през 4 – 5 години през пролетта или есента. Размножаването със семена е трудно, тъй като те много бързо губят кълняемост. Ако все пак сте решили да се пробвате, засейте пресните семена в парник, на дълбочина 1 – 2 см. през септември - октомври. Съдовете за сейтба трабва да бъдат с минимум 12 см. дълбочина. Младите растения се пикират през пролетта през 20 см. В парник се отглеждат две години, а на третата се засаждат на постоянните си места в градината през 1 метър. Имайте предвид, че цъфтежът на размножените от семена еремуруси е след минимум 5 години.

Съвет на градинаря: Въпреки, че еремуруса е зимоустойчив за нашите условия, добре е да мулчирате около него за предпазване от януарските студове.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info