Полезна информация за цветята.С грижа за розите.

С грижа за розите

При чаено-хибридните рози и флорибунда се изрязват заедно с малки парчета стебло - до първия троен лист, при парковите, миниатюрните и катерещите се рози се махат увехналите цветове, а при дивите видове рози и шипките завързите не се пипат, защото през есента те придават на растението особен декоративен вид.

Не е желателно да режете розите за букети, тъй като при това храста бързо старее и не живее дълго. При прекалено гъстите храсти можете да се лишите от слабите, растящи навътре клонки.

Не трябва да поливате често розите, но ако времето е сухо, то растенията могат да се поливат сутрин или вечер. Най-добре е да поставите маркуча под храста и да пуснете леко водата, че да се напоява почвата постепенно. Оптималната доза за поливане е 20-30 л на 1 кв. м площ. Колкото е по-малко вода попадне върху листата, толкова по-добре - намалява се възможността за развитие на гъбни болести.

Подхранването на розите през лятото също трябва да се прави внимателно. На бедните почви могат да се внасят пълни минерални торове. През юли-август обаче трябва да спрете внасянето, тъй като филизите трябва да се подготвят за зимата, да се изрежат и да преминат в покой.


Още за цветята:
Източник:Български фермер