Полезна информация за цветята.Ако заминавате на почивка, какво да правите с цветята.

Ако <strong class=заминавате на почивка , какво да правите с цветята" id="pic" class="bss">

Жегите няма да засегнат зелените ви любимци, ако се погрижите предварително за техния комфорт

Предлагаме ви няколко идеи как да запазите растенията свежи, докато сте на почивка извън града. Изберете най-добрия вариант за вас, като се съобразявате с възможностите си и потребностите на вашите зелени любимци.
. Нуждаете се от няколко пълни с вода стъклени шишета със запушалки (коркови тапи или винтови капачки). Направете малка дупчица в капачката или изрежете единия ъгъл на корковата тапа. След това затваряте добре шишетата и ги поставете с дъното нагоре в саксиите или други съдове, в които отглеждате цветя. Ако дупчицата в капачката е прекалено голяма обаче, водата ще изтече твърде бързо.
. В специализираните магазини се продават водозадържащи рогозки. Поставете една подобна рогозка, обилно напоена с вода, на плота до мивката, а в самата мивка - съд, пълен с вода, така че единия край на рогозката да е потопен в съда. След това вземате един къс, влажен фитил, като прокарвате единия край през дупката в дъното на саксията, а другия под тежестта на саксията се притиска в рогозката и снабдява растението с нужната влага.
. Поставете саксиите в кръг около голям съд с вода, който трябва да се намира по-високо. Вземете няколко памучни конеца, като забучите единия им край в саксиите, а другия виси в съда с водата.

И ОЩЕ...

. Вземете за всяко растение по една полиетиленова торбичка, като преди това напоите почвата обилно с вода. След това забучете във всяка саксия в кръг около растението няколко дървени или други пръчки, които да държат торбичката над листата.
. В голям съд поставете дебел слой мека хигроскопична глина. Върху него поставяте саксиите и запълвате празните места с пясък или торф. Накрая напоявате обилно с вода, докато тя не остане на повърхността. Този метод върши работа обаче само при глинени саксии.
. Големите единични растения могат да се поставят направо в съд, пълен с вода. Отново се нуждаете от памучни конци, които прокарвате през дупката на дъното на саксиите. Единият край на конеца трябва да достига до водата, а другият- до почвата в саксията.
. Напоявате растението обилно, а след това покривате почвата в саксията с влажен пясък или мокри кърпички. По този начин почвата изсъхва по-бавно. Методът обаче може да бъде приложен само при съвсем кратки двудневни почивки.
. Пресаждате растенията от саксиите в някой сенчест ъгъл на градината. Напоявате почвата в близост до растенията обилно, като може допълнително около тях да поръсите влажен пясък.
Задължително!
Преместете саксиите с растенията на по-сенчесто място. Полейте ги обилно. Отстранете поникналите пъпки, защото те отнемат от силата на растението.
Повечето от предложените методи са приложими при кратки едноседмични почивки.


Още за цветята:
Източник: Български фермер