Полезна информация за цветята.Ако заминавате на почивка, какво да правите с цветята.

Ако <strong class=заминавате на почивка, какво да правите с цветята" id="pic" class="bss">

Жегите няма да засегнат зелените ви любимци, ако се погрижите предварително за техния комфорт

Предлагаме ви няколко идеи как да запазите растенията свежи , докато сте на почивка извън града. Изберете най-добрия вариант за вас, като се съобразявате с възможностите си и потребностите на вашите зелени любимци.
. Нуждаете се от няколко пълни с вода стъклени шишета със запушалки (коркови тапи или винтови капачки). Направете малка дупчица в капачката или изрежете единия ъгъл на корковата тапа. След това затваряте добре шишетата и ги поставете с дъното нагоре в саксиите или други съдове, в които отглеждате цветя. Ако дупчицата в капачката е прекалено голяма обаче, водата ще изтече твърде бързо.
. В специализираните магазини се продават водозадържащи рогозки. Поставете една подобна рогозка, обилно напоена с вода, на плота до мивката, а в самата мивка - съд, пълен с вода, така че единия край на рогозката да е потопен в съда. След това вземате един къс, влажен фитил, като прокарвате единия край през дупката в дъното на саксията, а другия под тежестта на саксията се притиска в рогозката и снабдява растението с нужната влага.
. Поставете саксиите в кръг около голям съд с вода, който трябва да се намира по-високо. Вземете няколко памучни конеца, като забучите единия им край в саксиите, а другия виси в съда с водата.

И ОЩЕ...

. Вземете за всяко растение по една полиетиленова торбичка, като преди това напоите почвата обилно с вода. След това забучете във всяка саксия в кръг около растението няколко дървени или други пръчки, които да държат торбичката над листата.
. В голям съд поставете дебел слой мека хигроскопична глина. Върху него поставяте саксиите и запълвате празните места с пясък или торф. Накрая напоявате обилно с вода, докато тя не остане на повърхността. Този метод върши работа обаче само при глинени саксии.
. Големите единични растения могат да се поставят направо в съд, пълен с вода. Отново се нуждаете от памучни конци, които прокарвате през дупката на дъното на саксиите. Единият край на конеца трябва да достига до водата, а другият- до почвата в саксията.
. Напоявате растението обилно, а след това покривате почвата в саксията с влажен пясък или мокри кърпички. По този начин почвата изсъхва по-бавно. Методът обаче може да бъде приложен само при съвсем кратки двудневни почивки.
. Пресаждате растенията от саксиите в някой сенчест ъгъл на градината. Напоявате почвата в близост до растенията обилно, като може допълнително около тях да поръсите влажен пясък.
Задължително!
Преместете саксиите с растенията на по-сенчесто място. Полейте ги обилно. Отстранете поникналите пъпки, защото те отнемат от силата на растението.
Повечето от предложените методи са приложими при кратки едноседмични почивки.


Още за цветята:
Източник: Български фермер