Полезна информация за цветята.Успешно отглеждане на орхидеи.

Успешно <strong class=отглеждане на орхидеи" id="pic" class="bss"> 1 2 3

С малко повече старание и внимание от страна на любителите им, обаче, могат да красят всеки дом.

Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са саксиите, в които растат. Трябва да се избягват саксии от глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По-добре използвайте пластмасови, по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да достига и до корените, тъй като в тях протича фотосинтезата , една специфична особеност на орхидеите.

Отстрани на саксията и по дъното и трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително се натрошават кори от бор, премесени с блатен мъх, да се подобри дренирането на почвата.

За орхидеите се използва специален почвен субстрат, който включва натрошени кори от бор (престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители), премесени с блатен мъх, евентуално едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо - и въздухопропусклива.

Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прекривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина.

Освен това...

Поливането на орхидеите трябва да се извършва много внимателно. Саксията се поставя в по-широк съд, пълен с мека вода, около 2 градуса, за около половин час.

Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Трябва да се избягва опръскване, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е по-ниска.

Оптималната температура за орхидеите в стайни условия, в периода им на растеж (пролет/лято) е 25 градуса, а вечер - около 18. Когато са в покой, орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.

Основни изисквания за отглеждане

Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време.

В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.


Още за цветята:
Източник: Български фермер