Полезна информация за цветята.Успешно отглеждане на орхидеи.

Успешно <strong class=отглеждане на орхидеи" id="pic" class="bss"> 1 2 3

С малко повече старание и внимание от страна на любителите им, обаче, могат да красят всеки дом.

Много важни за успешното отглеждане на стайните орхидеи са саксиите, в които растат. Трябва да се избягват саксии от глина, защото те бързо изпаряват влагата, от която тези растения силно се нуждаят. По-добре използвайте пластмасови, по възможност прозрачни саксии. Добре е светлината да достига и до корените, тъй като в тях протича фотосинтезата, една специфична особеност на орхидеите.

Отстрани на саксията и по дъното и трябва да има отвори, през които да се отцежда излишната вода и да влиза кислород. На дъното задължително се натрошават кори от бор, премесени с блатен мъх, да се подобри дренирането на почвата.

За орхидеите се използва специален почвен субстрат , , който включва натрошени кори от бор (престояли във вряла вода, за да бъдат унищожени евентуални вредители), премесени с блатен мъх, евентуално едър пясък и парчета дървени въглени. Така приготвената смес е изключително водо - и въздухопропусклива.

Растенията са изключително светлолюбиви, но все пак за тях пряката слънчева светлина е пагубна. През лятото ги прекривайте с леки завеси или щори. Орхидеите свикват бързо и с изкуствена светлина.

Освен това...

Поливането на орхидеите трябва да се извършва много внимателно. Саксията се поставя в по-широк съд, пълен с мека вода, около 2 градуса, за около половин час.

Орхидеите задължително се опръскват, тъй като естествената им среда се характеризира с висока влажност на въздуха. Трябва да се избягва опръскване, когато растението е на силно слънце или температурата в помещението е по-ниска.

Оптималната температура за орхидеите в стайни условия, в периода им на растеж (пролет/лято) е 25 градуса, а вечер - около 18. Когато са в покой, орхидеите не се нуждаят от толкова високи температури.

Основни изисквания за отглеждане

Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време.

В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.


Още за цветята:
Източник: Български фермер