Полезна информация за цветята.Стрептокарпусът цъфти 1/2 година.

Стрептокарпусът цъфти 1/2 година

Сред цъфтящите стайни растения стрептокарпусът заема специално място. Достойнствата му като голямо разнообразие на видовете и период на цъфтеж от април до ноември го правят предпочитан по цял свят.

За обилен цъфтеж стрептокарпусът има нужда най-вече от ярка, но разсеяна светлина. Преките слънчеви лъчи прегарят листата. Най-подходящото място е перваз на източен или западен прозорец. Стрептокарпусите се развиват чудесно и под луминисцентно осветление. Добре растат при температура около 25°С, но през зимата трябва да осигурите период на покой на по-хладно (14-18°С).

През март растението се връща на топло, тогава се пресажда. Почвата трябва да е хранителна смес от листна почва,тор, торф и пясък. Най-важното условие е да е въздухопроницаема и да изсъхва лесно между отделните поливки. В противен случай корените загниват. Цветето вирее най-добре в тесен съд, затова при пресаждането използвайте съвсем малко по-голяма саксия. В периода на активен растеж стрептокарпусът се полива обилно, но се изчаква засъхване на повърхностния слой на почвата. Като при много растения с мъхести листа, те не понасят мокрене. Затова е най-добре да сипвате водата в подложната чинийка. Полезно е да държите саксията върху съд с влажен керамзит , за да повишавате въздушната влажност под листата. От време на време ги почиствайте от прах с мека четка. Редовно подхранване с течен подобрител влияе добре на цъфтежа. Само че трябва да разреждате препарата повече, отколкото е указано на опаковката. Излишъкът на подхранващи вещества може да доведе до загиване на растението.


Още за цветята:
Източник:Български фермер