Полезна информация за цветята.Очаквайте появата на акарите.

Очаквайте появата на акарите

След влажния период, когато растенията са се развивали бурно, при настъпване на горещините с високите температури и ниска въздушна влажност през летните месеци се създават оптимални условия за масово намножаване на неприятелите по цветните култури.

Това е времето за масовата поява на паяжинообразуващите акари. Затова през този период трябва да преглеждате редовно растенията и щом забалежати , че са се появили няколоко акари на лист веднага следва да се напръска срещу тези неприятели, за да не допуснат изсъхване на листата. При по-силно нападение пръскането трябва да се повтори след 10-12 дни.

Акарите се развиват по долната повърхност на листата затова срещу тях трябва да се пръска със силна струя насочена нагоре. Добре трябва да се облеят и върховете на растенията по които те се загнездват.

Подходящи препарати срещу акарите са:

омит 57Е - 10 мл за 10 л вода с карантинен период 14 дни;

нисуран 5 ЕК - 5 мл за 10 л вода, карантинен период за краставиците 3 дни;

митак 20 ЕК - 30 мл за 10 л вода, карантинен период 7 дни.

Да лекуваме болните цветя без химия:

Настойки от тютюн

Има инсектицидно действие срещу листните въшки. Приготвя се от 40 грама тютюневи листа или остатъци от тютюневи растения, нарязани ситно. Заливат се с 1 литър вряща вода и престояват 2 денонощия. Прецежда се през марля. Разтворът за пръскане на цветята се приготвя от 0,5 л тютюнева запарка, 0,5 литра вода и 4-5 грама домашен или обикновен сапун. Можем да приготвим тютюнева отвара - 40 грама тютюн и 1 л вода се варят 30 минути. Оставя се за една нощ, прецежда се и се разрежда с вода 1:1. Добавя се 4-5 грама сапун.

Настойка от лук

Има същото действие като чесъна. Приготвя се от 20 грама люспи от зрял лук на глави, като се залива с 1 л вряща вода. След 15 часа настойката се прецежда и се добавя сапун.

Настойка от люти чушки

Действа срещу листни въшки и трови мухички. Ситно нарязани 100 грама свежи или 50 грама сухи стрити люти чушки се варят 30 минути в 1 литър вода. След 12 часа се прецеждат и отварата се разрежда с вода 1:1 и се добавя 4-5 грама сапун.

Настойка от глухарче

Прилага се при наличие на листни въшки и акари по цветята и лимона. Използват се цели растения или корени ситно нарязани, 20 грама сухи или 40 грама свежи се заливат с 1 литър вряща вода и киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се добавя 4 грама домашен сапун. След 10 дни се повтаря


Още за цветята:
Източник: Български фермер