Полезна информация за цветята.Щитоносните въшки често не се забелязват лесно.

Щитоносните въшки често не се забелязват лесно

Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма (черна въшка по кафето) или са дълги и плоски (въшка по цитрусовите дръвчета). На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца.

Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по-силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт , който лесно разтваря” восъчливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия.

Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки. Специални пръчици с тампон се напояват с въпросния системен инсектицид и се вкарват в пръстта на растението. При всяка употреба на инсектициди обаче, трябва да се чете внимателно упътването на опаковката, за да се избегне унищожаването на някои растения, които имат непоносимост към тях (папрат).


Още за цветята:
Източник: Български фермер