Полезна информация за цветята.Щитоносните въшки често не се забелязват лесно.

Щитоносните въшки често не се забелязват лесно

Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма (черна въшка по кафето) или са дълги и плоски (въшка по цитрусовите дръвчета). На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца.

Когато растението е по-слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по-силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно разтваря” восъчливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия.

Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки. Специални пръчици с тампон се напояват с въпросния системен инсектицид и се вкарват в пръстта на растението. При всяка употреба на инсектициди обаче, трябва да се чете внимателно упътването на опаковката, за да се избегне унищожаването на някои растения , които имат непоносимост към тях (папрат).


Още за цветята:
Източник:Български фермер