Полезна информация за цветята.Тегетеси греят в лехите.

Тегетеси греят в лехите 1 2

У нас тези красиви слънчевицветя са известни и като турти.

Родина на Тагетеса е Америка - там той може да се намери в диво състояние от Южна Аризона и западен Тексас през Мексико до Аржентина. Днес това растение е много популярно - турти има в Африка, Европа и Азия.

Тагетесите са от любимите летницветя и в нашата страна - срещат се в малки китни дворчета, в клумби и различни цветни композиции в представителните части на градовете, те украсяват бензиностанции, заведения за обществено хранене, кафенета. Може да ги видите и в сандъчета по прозорци и тераси.

Изключително невзискателни

Те са топлолюбиви растения - при температура под 10°C придобиват особен налеп и прекратяват растежа си, а под 0 С загиват. Оптималната температура за растеж и развитие е над 18°С , затова изчакайте да мине опасността от късните пролетни слани преди да ги засадите на постоянно място в градината. За да цъфтят пищно им е нужна пряка слънчева светлина. Понасят и леки краткотрайни засенчвания, но това намалява интензивността на цъфтежа.

Туртите не са претенциозни към почвата. Виреят добре на всякаква градинска почва, стига да не е прекалено глинеста и прекомерно влажна. Глинестата почва задържа водата и при такива условия растенията загиват. Добре дренираната и не много богатата на хранителни вещества пръст е най-подходяща за Тагетесите.

Подхранване не е необходимо, но ако почвата е твърде бедна на хранителни вещества може да я наторите еднократно преди засаждането на цветята.

Туртите издържат периодични, но не много дълги засушавания. Продължителната липса на влага се отразява неблагоприятно върху декоративните качества на цветята. Но добрата новина е, че при отстраняване на причините за влошения им вид и малко грижи те бързо се възстановяват.


Още за цветята:
Източник:Български фермер