Полезна информация за цветята.Калмия. Род Калмия (Kalmia) включва общо осем вида с естествен ареал източната част на САЩ, а един расте в Куба. Най-популярен за отглеждане в градината вид е планински лавър или храст калико (Kalmia latifolia), който расте в североизточните райони на САЩ и Южна Канада.

Представлява вечнозелен храст, достигащ 2 - 3 м. височина в зависимост от формата или сорта. На външен вид наподобява някои рододендрони и пиериси (Pieris) , а има и доста общи изисквания в отглеждането. Предвид естественото местообитание следва да се очаква, че Калмията и по-специално планинския лавър (Kalmia latifolia) ще бъде изцяло зимоустойчива в България и по-скоро проблем биха били нашите летни горещини.
Най-голямото достойнство на Калмията са цветовете й, които имат двоен декоративен ефект: първоначално се развиват цветни пъпки с формата на китайски фенер, които са с наситен цвят. Вътрешността на цвета е по-светла. Дивата форма цъфти в розово, в края на май – началото на юни. Отгледани са множество сортове с най-различни цветове.
 Място: Калмията расте на слънце или сянка, като предпочита лека полусянка, или място със слънце до обяд и сянка след обяд.Грижи: Почва трябва да е лека и кисела. Мулчирането се отразява добре на растението. Предпочита влажна почва, но не понася задържането на вода – добрият дренаж е съществена предпоставка за развитие на здраво и обилно цъфтящо растение. Калмията не понася и суха почва, което се отнася най-вече за младите, наскоро засадени растения. За предпочитане е да се полива по-рядко, но обилно, отколкото всеки ден по малко. Подрязване по принцип не е необходимо, но е възможно за корекция на формата и сгъстяване.Размножаване: Калмията се размножава се трудно – дивата форма чрез семена, хибридите – „ин-витро”. С резници е почти невъзможно, по-успешно е вкореняване на отводи.Съвет на градинаря: Калмията е отровна (най-отровни са листата)!


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info