Полезна информация за цветята.Исмене, Перуански нарцис.

 

Исмене (Ismene) е род многогодишни луковични цветя, произхождащи от Перу, Боливия и Еквадор. Ценено е заради интересната форма на цветовете, както и заради аромата му. Цветовете на исменето в някаква степен наподобяват тези на лилиума и нарциса, но не съвсем. Цъфти през лятото от юни до август с красиви бели и жълти цветове. Популярно е и като рязан цвят заради издръжливостта на цветовете му във ваза.

Исмене, Перуански нарцис (Ismene)

Място: Исменето обича огрените от слънчевите лъчи места. В същото време мястото трябва да е защитено от силни ветрове.

Исмене, Перуански нарцис (Ismene)

Грижи: Почвеният субстрат трябва да е песъчлива ,  добри въздухо и водопропускливост. Тъй като за нашите условия исменето не може да презимува успешно в градината, най-често се отглежда в саксии. Осигурете добър дренаж на саксиите за оттичане на излишната вода.
Поливането следва да е умерено, като не бива да се допуска напълно изсъхване на почвата.
Тори се веднъж месечно с торове за луковични цветя или такива, богати на калии.

Исмене, Перуански нарцис (Ismene)

Размножаване: Най-разпространено с разделяне на луковиците през няколко години. През есента преди настъпването на студовете луковиците внимателно се изваждат, стеблата се изрязват до самата луковица и се съхранява в хладно и проветриво помещение. Обратно в градината исменето се засажда през пролетта, когато температурите достигнат 15 – 20 градуса.

Исмене, Перуански нарцис (Ismene)

Съвет на градинаря: Луковиците на исменето са отровни! Насадените на прекалено дълбоко растения цъфтят късно и цветовете са дребни.

Исмене, Перуански нарцис (Ismene)


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info