Полезна информация за цветята.Божур.

    

Божурът (Paeonia) е едно от най-популярните за отглежданецветя в градините на България. По света се срещат хиляди разновидности, като у нас най-разпространени са розовия божур (Paeonia mascula), червения божур (Paeonia peregrina) и теснолистния божур (Paeonia tenuifolia). Популярен е не само заради красивите си цветове, но и заради лесното му отглеждане и издръжливост при нашите климатични условия. Божурите са многогодишни тревисти растения, които на височина достигат от 50 см. до 1,50 м., като има сортове достигащи до 3 метра. Цъфти в червено, розово, лилаво,  оранжево, бяло и жълто. Ползват се и в билкарството, като от корените (Radix Paeoniae), венчелистчетата (Flores Paeoniae) и семената (Semen Paeoniae) се правят отвари.

Място: Божурите се развиват най-добре на светло и слънчево място, където цъфтят най-изобилно. По принцип понасят и сянка и полусянка, но цъфтежа няма да е така обилен. Растенията трябва да са на разстояние минимум 1 метър едно от друго.
Веднъж засаден , божурът може да ви радва поне 10 години при правилно отглеждане. Местенето на ново място често води до липса на цъфтеж през първите няколко години.

Грижи: Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества. Тъй като корените загниват лесно, почвеният субстрат трябва да има добра въздухо- и водопропускливост. Засажда се на умерена дълбочина, като преди това е добре да се внесе добре угнил оборскитор. През следващите години всяка пролет внасяйте торове около растението. Полива се умерено, по-обилно през горещите летни дни, като почвата трябва да се поддържа постоянно влажна.

Размножаване: Чрез разсаждане през пролетта. Внимателно извадете растението заедно с корените и разделете.

Съвет на градинаря: Когато божурите израснат достатъчно, те имат нужда от подпора. Затова най-често ще ги срещнете близо до оградите.
Според някои източници, при  прекалено дълбокото засаждане божурът може да не цъфти.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info