Полезна информация за цветята.Божур.

    

Божурът (Paeonia) е едно от най-популярните за отглеждане цветя в градините на България. По света се срещат хиляди разновидности, като у нас най-разпространени са розовия божур (Paeonia mascula), червения божур (Paeonia peregrina) и теснолистния божур (Paeonia tenuifolia). Популярен е не само заради красивите си цветове, но и заради лесното му отглеждане и издръжливост при нашите климатични условия. Божурите са многогодишни тревисти растения, които на височина достигат от 50 см. до 1,50 м., като има сортове достигащи до 3 метра. Цъфти в червено, розово, лилаво,  оранжево, бяло и жълто. Ползват се и в билкарството, като от корените (Radix Paeoniae), венчелистчетата (Flores Paeoniae) и семената (Semen Paeoniae) се правят отвари.

Място: Божурите се развиват най-добре на светло и слънчево място, където цъфтят най-изобилно. По принцип понасят и сянка и полусянка, но цъфтежа няма да е така обилен. Растенията трябва да са на разстояние минимум 1 метър едно от друго.
Веднъж засаден, божурът може да ви радва поне 10 години при правилно отглеждане. Местенето на ново място често води до липса на цъфтеж през първите няколко години.

Грижи: Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества. Тъй като корените загниват лесно, почвеният субстрат трябва да има добра въздухо- и водопропускливост. Засажда се на умерена дълбочина, като преди това е добре да се внесе добре угнил оборски тор. През следващите години всяка пролет внасяйте торове около растението. Полива се умерено, по-обилно през горещите летни дни, като почвата трябва да се поддържа постоянно влажна.

Размножаване: Чрез разсаждане през пролетта. Внимателно извадете растението заедно с корените и разделете.

Съвет на градинаря: Когато божурите израснат достатъчно, те имат нужда от подпора. Затова най-често ще ги срещнете близо до оградите.
Според някои източници, при  прекалено дълбокото засаждане божурът може да не цъфти.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info