Полезна информация за цветята.Пиерис.

 

Пиерис (Pieris) е вечно зелен декоративен храст, произхождащ от планинските райони на източната и южна част на Азия, източната част на Северна Америка и остров Куба. В естествените си местообитания на височина израства от 1 до 6 метра, а настрани се разпростира до 3 метра. Листата са с ланцетно – яйцевидна форма , дълги 2 – 10 см и широки 1 – 3 см. Младите листа през пролетта обикновено са ярко оцветени в червено, постепенно преминаващи с времето в розово и кремаво, като накрая стават тъмно зелени. Цъфти в началото на пролетта през април с цветове с форма на камбанка, дълги 5 - 15 мм., оцветени в бяло или розово и разположени в съцветия, дълги около 15 см. Най-разпространената разновидност пиерис в градините е Pieris floribunda.
Името на рода идва от Пиерия (на гръцки: Πιερία), област в Гърция и според гръцката митология дом на музите - богините, вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката.

Място: Подходящото за отглеждане на пиерис място е сенчесто или полусенчесто и защитено от вятър място. Пиериса е зимоустойчив за нашите условия, но студения изсушаваш вятър на открито може да го повреди.

Грижи: Най-важното условие по отношение на отглеждането на пиерис е киселата почва (добра идея е да се прибавят кори или стърготини от иглолистни дървета) с добри дренажни свойства. Полива се умерено, като не бива да се допуска напълно изсъхване на почвата.

Размножаване: С резници след подрязване и чрезсемена.

Съвет на градинаря: Редовно премахвайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате нов цъфтеж. В края на сезона се подрязва единствено за придаване на компактна форма.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info