Полезна информация за цветята.Ешеверия.

 

Ешеверията (Echeveria) (някой я наричат и Ечеверия) е сукулентно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae). Повечето видове произхождат от Южна Aмерика, но има и няколко Ешеверии, които са

намерени в Северна Америка. Интересно е да се знае, че това растение не расте в пустинните райони, а в по-планинските.
Ешеверията е ниско растящо безстеблено (или късостеблено) растениe. Месестите му листа образуват спираловидна розетка. На външен вид прилича на Дебелец (Семпервивум) и затова у нас много често се бърка с него. Ешевериите имат широк спектър на оцветяване - зелено, синкаво, сребристо, лилаво, червено и дори черно. На някои видове листата в края им са заострени, други къдрави, някои имат мъхчета по тях, а други брадавични израстъци.
Цветоноса израства между листата и се извисява над растението. Цветовете са с формата на камбанки и са разположени по цветоноса на гроздове. Обагрени са в ярки, пастелни цветове – жълто, оранжево, червено, розово и техните нюанси.

Размножаване: Основният метод за размножаване е чрез отделяне на издънките или младите розетки които се появяват в основата на майчиното растение. Отделените издънки се поставят в субстрат от пясък и почва и се отглеждат при умерени условия. Друг метод е чрез листа. Взимат се листенца, като се внимава да не се пречупят и се поставят в същият субстрат, както издънките. Ешеверията се размножава и чрезсемена. Най- често, за да се получи нов хибрид. (Аз използвам първите два метода, като първо оставям „раната“ на резниците да заздравее, оставям резника да пусне коренчета и после засаждам в леко влажен, добре дрениран субстрат. Първите една – две седмици гледам растенията на сянка).

Отглеждане: Растението е топлолюбиво и не издържа на отрицателни температури. През зимата Ешеверията трябва да се прибере на хладно (не студено) и добре осветено място. Поливането се намалява до минимум (аз поливам веднъж месечно и то ако забележа, че растението видимо се нуждае от малко вода). През лятото е хубаво да се постави на добре осветено място (аз лично поставям растенията така , че да не бъдат на пряка слънчева светлина в следобедните часове). Полива се, когато почвата в саксията изсъхне напълно. Тъй като Ешеверията е сукулент, тя може да издържи дълго време без да се полива, защото съдържа запас от вода в листата си. Затова е предпочитано растение от хората които не могат да отделят особено много време за цветята си, а искат да имат такива у дома си. Друга добра страна е, че спокойно можете да отидете на почивка за една - две седмици, без да се притеснявате, че растението ще е загинало.

Вредители и болести: Честно казано основният враг на това растение е преполиването. Голяма част от растенията които умират гледани в домашни условия се дължи именно на прекомерните грижи на стопанина им. Когато водата се задържи прекалено дълго в почвата, започва процес на гниене, а това е предпоставка за развитието на гъбични болести. Както повечето кактуси и сукуленти, Ешеверията няма изградени навици за защита срещу гъбични атаки (защото в родината му такива няма) и бързо загива.
Вредители на това растение най-често са памуклийката и червеният акар.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info