Полезна информация за цветята.Ехинацея 

Ехинацията е едно от най-разпространенитецветя в българските градини. Родът е представен от 9 вида, като най-разпространен е Echinacea purpurea.

Произхожда от Северна Америка, където е обект на промишлено производство за нуждите на фармацевтичната индустрия. Освен много красива, ехинацеята има множество лечебни свойства и е популярна билка, ползвана като силен имуностимулатор и ефикасно средство срещу вирусни и бактериални заболявания. Растението е лесно приспособимо и се адаптира чудесно за нашите климатични условия. На височина достига от 60 до 120 см. Цъфти от юни до първите застудявания през октомври в пурпурни, бледо – розови, жълти и прасковени цветове. Цветовете са с диаметър до 10 - 15 см.

Представители на род Ехинацея (Echinacea):

Echinacea angustifolia Echinacea atrorubens Echinacea laevigata Echinacea pallida Echinacea paradoxa Echinacea purpurea Echinacea sanguinea Echinacea simulata Echinacea tennesseensis
Място: Принципно ехинацеята предпочита слънчевите места, но се развива чудесно и на полусянка. Растението не се нуждае от подпори, нито от завет, тъй като стеблата въпреки дължината си са доста здрави и жилави.
В градината особено впечатляващи са композиции, засадени в отделни и големи групи.Грижи: Въпреки че тези красивицветя не са взискателни към почвата , би било добре тя да е лека, с добра въздухо- и водопропускливост и богата на хранителни вещества. Поливането е умерено. През есента ехинацеята се подрязва до почвата.Размножаване: Най-лесно съссемена през месец май директно в градината. Важно е да се отбележи, че през първата година ехинацията не цъфти. Образува единствено розетка листа с височина около 20 см. Цъфти през втората година, като с всяка следваща година туфата се сгъстява и цъфтежа става все по-обилен.
През няколко години е добре туфите да се разделят.Съвет на градинаря: За продължителен цъфтеж, премахвайте редовно прецъфтелите цветове. Привлича силнопчели и пеперуди. За ехинацеята добра комбинация са рудбекиите, гергините, книфофиите и др.цветя със сходен по време цъфтеж.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info