Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Момината сълза - ЦВЕТЯ

Полезна информация за цветята.Момината сълза.

 

Момината сълза (Convallaria majalis) е род многогодишни цъфтящи растения от сем. Рускусови (Ruscaceae) с естествени местообитания във влажните, полусенчести долини на Европа и Азия.

Цъфти през пролетта (април – май) с нежни и ароматни бели с формата на камбанки цветове, разположени на 15 – 20 см. високо цветоносно стебло. Момината сълза е зимоустойчива за нашите климатични условия, като през есента листата и изсъхват.

Място: Подходящите за отглеждане на тези цветя места трябва да са полусенчести, със сравнително висока влажност. Идеални цветя са за зацветяване на пространствата под дърветата и храстите в градината.

Грижи: Почвеният субстрат за следва да бъде с добри въздухо- и водопропускливост, същевременно и богат на хранителни вещества. През пролетта е добре да се наторява с добре угнил оборски тор. Поливането през лятото е обилно.

Размножаване: Чрез делене на коренищата през есента след изсъхване на листата. Коренищата се съхраняват на тъмно и хладно през зимата и през пролетта се засаждат в цветните лехи. Изкопават се дупки с размери 15 х 15 см. На дъното се разстила няколко сантиметра торф, поставя се коренището и отгоре се покрива с около 10 см. песъчлива почва. Осигурете пространство между растенията минимум 10 – 15 см.

Съвет на градинаря: Разсаждайте растенията през 4 – 5 години.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates