Полезна информация за цветята.Почва на стайнитецветя.

 

Тежка почва с големи запаси хранителни вещества (1 част листовка, 4 - чимовка, 1 - торф и 2 - оборскитор) - подходяща е за Аспарагус sprenger, Чемшир, Нар,

Датура, Драцена , , Смокиня, Клеродендрон, Лавър (дафин), Шибой, Олеандър (зокум), Палми, Сагови палми, Каменоломки, Хризантеми, Цитрусови, Чашкодрян, Юка.

 

Лека почва с големи хранителни запаси (2 части листовка, 2 - чимовка, 1 - торф и 2 - оборскитор) - подходяща за Амаралис, Аралия, Аспарагус plumosus, Бувардия, Хелиотроп, Жасмин, Кала, Калцеолария, Пеларгониум, Питоспорум, Восъчен бръшлян, Примула, Традесканция, Фикус, Фуксия, Цинерария.

 

Лека почва бедна на хранителни вещества (2 части листовка, 1 - чимовка, 1 – торф, 1 - оборскитор) - Подходяща за Азалий, Антуриум, Бегоний, Калуни, Глоксиня, Папрати, Калатея, Пелея, Пеперомия, Колерия, Плектрантус, Руелия, Стрптокарпус, Традесканция.

 

Общото правило при подготовката на почвени смеси е, че за растенията с месести и дебели корени (Лилиуми, Кливии, възрастни палми) се използва смес, в която чимовката е 1/3 част от сместа. Растенията с добре развити и бързо растящи корени се засаждат в почва със средна плътност - листовка, чимовка и оборскитор. За растения със слабо развити и тънки корени се използват леки и рохкави почви.

 

Субстратите задължително се обеззаразяват и дезинфекцират чрез попарване или соларизация. В домашни условия при първия метод не голямо количество се сипва в тава, овлажнява се добре и се захлупва с друга по голяма тава или станиол, за да може получената при нагряване пара да засили ефекта, след което се нагрява до 80 градуса 30 минути. За дезинфекция е добре да се полее с калиев перманганат, фундазол, топсин или друг фунгицид , като е препоръчително сместа да отлежи 5-7 дни. Когато я стиснете в шепа не трябва да прави буца. Соларизацията е процес на пречистване на почвата чрез използване на слънчева енергия. Може да се прави в средата на лятото - почвената смес се насипва на тънък слой, в широки торби от подходящо фолио и се овлажнява максимално, след което торбите се завързват и излагат на силно слънце върху камъни или плочник. Мястото трябва да се огрява целодневно от слънцето.

 

Чимовка - много хранителна, съдържа хумус (от гниещи треви) – съставка, която липсва в други компоненти. Получава се при изгниването на ливадни чимове обърнати с тревата надолу. На практика малки количества може да се получат като се събере повърхностния 10 сантиметров слой почва от поляни (за предпочитане с много детелина). Също така може да се използва почвата събрана от места, където расте коприва. Като готова пресята и хранителна чимовка може да се използва пръстта от къртичините. Тя е много добра, защото къртиците живеят само в плодородни почви. В чист вид чимовка се използва за много малко растения - Драцени, Цитруси и Палми.

 

Листовка - Събира се почвен слой не по дебел от 5 мм под Букове, Липи, Брези, Габър и иглолистни. Иглолистната листовка е с кисела реакция и е подходяща за ацидофилни растения. Листовка от Върба, Дъб, Кестен и Орех не се използва заради съдържанието на вещества, които потискат растежа. Листовката е по бедна на хранителни вещества от чимовката, но е по рохкава и по лесно се усвоява от растенията. Използва се за засяване на дребнисемена, както и като основа на почвена смес за отглеждане на циклами, Цинерарий, Примули, Бегонии, Глоксинии и др.

 

Торфена пръст - лека, рохкава, влагоемка, богата на хумус пръст. Получава се от тъмен торф, към който се добавя оборскитор и вар. Има кисела реакция и е особено важна съставка в почвените смеси за камелии, азалии, рододендрони, орхидеи, хортензии. Подходяща е за посев насемена и вкореняване на резници. Главният проблем е, че ако пресъхне се сбива и много трудно може да бъде овлажнена отново.

 

Угнил оборскитор - лек рохкав богат на хранителни вещества. Полученият от хранителните остатъци наживотни се нарича растителен, а този от екскрементите - животински. В градски условия може да се замени с продавания биохумус от калифорнийски червей.

 

Компостна пръст - получава се от компостиране на растителни и животински отпадъци събрани на купчини или ями. Компостираната пръст е рохкава и сипкава, но е бедан на хранителни вещества, особено ако е получена само от растителни отпадъци. Използва се за отглеждане на листни растения.

 

Кори - използва се кората на иглолистни видове. Надробяват се добре и с тяхна помощ се разрохкават почвените смеси. Използва се и за основа на епифитни растения.

 

Мъх (сфагнов) - прави почвата лека, рохкава и хигроскопична. Мъхът предварително се изсушава и смила. Използва се за обвиване на саксийте, стъблата на растения, образуващи въздушни корени и за покриване на почвата. Подходящ за епифитни растения.

 

Пясък - прави почвените смеси рохкави и порести, т.е осигурява достъп на въздух до корените. Обикновенно се използва най едрозърнестия речен пясък. Също така се използва за засяване насемена и вкореняване на резници.

 

Дървени въглища - Притежават антисептични свойства. Добавят се във водата, в която се вкореняват резниците, за да не се развиват гнилостни процеси. Слагат се в почвените смеси на растения, които не понасят преовлажняване на почвата (орхидеи, кактуси, сукулентни), тъй като са хигроскопични и бързо абсорбират излишната влага. Може да ги замените с гранулиран активен въглен от аптеката или от магазините за химикали.

 

Перлит - вместо пясък в количество 10-20%. Има мощна абсорбираща способност и поема до три, четири пъти повече вода от собственото си тегло.

 

Корени от папрати - основен компонент в почвените смеси за епифитни растения.

 

Кокосови влакна - използват се в смлян вид. Подобряват въздохопропускливостта на почвата. Продават се във вид на брикети като заместител на торфа понеже добре задържа водата, но са с по-добри качества от него. Добавят се в субстратите за папрати, бромелии и орхидеи в количество 20%.

 

Копринени влакна - отпадъчен материал от предачните фабрики във вид на гранули. Задържа водата и осигурява достъп на въздух. Разлага се бавно и отделя азотно съединения и микроелементи.

 

Вермикулит - прави се от глина нагрята до много висока температура. Прилича на дървесни или коркови стърготини. Това е лек инертен материал които не взаимодейства с растенията. Използва се вместо пясък за засяване насемена или вкореняване на резници. Повишава въздохопроникваемостта, понеже не задържа вода.

 

Керамзит - получава се от изпичане на глина във формата на малки сферички с пореста структура. Слабо задържа водата и затова основното му предназначение е за дренаж.

 

Пуцолан - силно хигроскопична вулканична скала, смляна на частици с големина 2 - 5мм. Използва се за да придаде въздушност на субстрата и да предотврати слягането и слепването на почвата. Използва се и като дренаж.

 

Доломит - в смлян вид понижава киселинността на богатите торфени субстрати или създава алкална среда. Участва в субстрата за Пафиопедилум (Paphiopedilum)- единствената орхидея, която не се развива в кисела среда.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info