Зеленчукопроизводство - отглеждане на зеленчуци.

 

За никого не е тайна, че лютият пипер помага да се избавим от излишните килограми. Но сега вече учените от Университета Вайоминг в САЩ са установили, че този продукт

облекчава загубата на тегло за сметка на ускорения обмен на веществата.

Изследване, проведено на мишки е показало, че химическото вещество капсаицин, което придава лютивината на пипера помага за изгаряне на мазнините в организма по пътя на ускорения метаболизъм, намалявайки по този начин самият риск от развитие на затлъстяване. Както потвърждават специалистите, капсаицинът може да помогне да се отървем от излишното тегло без да се ограничаваме с диети. Установено било, че капсаицинът е способен да стимулира организма към изгаряне на енергията и създаване на висока температура (процес, известен като термогенеза) по пътя на активиране на рецепторите на белите и кафяви мастни клетки. Благодарение на това „лошата“ бяла мазнина се превръща в „добра“ кафява мазнина, която изгаря излишните калории. Капсаицинът стимулира рецепторът TRPV1, който потиска затлъстяването, свързано с високо съдържание на мазнини.

Откритието на специалистите може да доведе до разработка на лекарствени средства, чрез които лютият пипер ще предотвратява развитието на затлъстяване чрез помощта на изгаряне на калориите.