Отглеждане на зелеви култури.Пак чой

зеле (Brassica chinensis L.) със силно удебелени дръжки на тъмнозелените си с удъжено яйцевидна форма листа. В Западна Европа и Америка този вид зеле е добре познато както на производителите, така и на консуматорите. В Холандия се произвежда целогодишно. В страните на Изтока, откъдето и произхожда – Китай Япония, Корея и др., е много популярно и предпочитано като листен зеленчук. Там приготвят от него вид кисело зеле, което корейците наричат "кимчи". В Русия е познато като "дръжково зеле" и напоследък се радва на засилен интерес от страна на гастрономите. Съдържа комплекс от най-ценните за човешкия организъм витамини и биологично активни вещества, които повишават имунитета и предпазват от редица болести.

У нас е много по-малко познато. Консумират го предимно живелите в западните страни, но за сметка на това в престижните и изискани ресторанти и гостилници присъства в менюто като особен вид екстра, В България се внасят семена от този вид зеле, производство на японската фирма "SАКАТА" и испанската фирма "FIТО" Резултатите получени от българските производители, показват, че в страната ни този вид китайско зеле може да се отглежда с успех – развива се добре и дава стабилни добиви.

Пак чой образува бели месести дръжки с отличен вкус. Месестите дръжки се приготвят и консумират подбно на "свещите" на аспержата, а зелената част на листата се задушава като спанака. Използава се в салати и супи.

Културата е много скорозряла, с кратък вегетационен период – 60-65 дни От нея се получава ранна продукция, богата на витамини, а издръжливостта й на сравнително ниски температури и добрата й съхраняемост дават възможност да се предлага на пазара в късната есен и през зимата Най-добре се развива при температури 15-20°С, но много сортове издържат без измръзване на минусови температури (-6 градуса) в открити лехи за кратко време.

Отглежда се като едногодишно растение със засяване на постоянно място чрез директна сеитба. Лошо понася разсаждането, затова разсад се прави само ако се цели производството на много ранна продукция. Сее се на етапи от май до септември, прибира се след около 60 дни от засяването , , като реколтата от последният посев може да се прибере в началото на ноември.

Развива се добре на леки почви, богати на органични вещества При необходимост, през есента с основната обработка в почвата се внася добре угнил оборски тор или компост – 4-5 т/дка. С основната обработка се внасят и по 20-25 кг суперфосфат и 15-20 кг калиев тор на декар Азотният тор – 10-15 кг амониева селитра на декар, се внася предсеитбено. Добре реагира на подхранване с течни торове по време на вегетацията, но използваното количеството се уточнява след химичен анализ на почвата.

Добри предшественици, бобови култури, картофи, домати, пипер, тревни смески. Да се избягва засяването след зелеви култури, а след себе си да идва поне след 3-4 години.

Засява се върху добре обработена почва на бразди. Разстояние между редовете 30-40 см, а в редовете, след прореждане на растенията – 20-30 см. Дълбочина на сеитба -1-2 см.

Както всички зелеви култури Пак чои реагира добре на влагата и се полива редовно. През вегетацията почвата се разрохква и редовно се плеви. Растителната защита се води както при останалите зелеви култури, защото се напада от същите болести и неприятели.