Мероприятия в зеленчуковата градина. Ладиевидни листа при доматите.

Формата на листата може да се промени при прекомерно сух въздух и излишна почвена влага, поражение от вредители и болести, както и при слаба

коренова система, прерасли култуци и така нататък.
Ако ладиевидното извиване е надолу, това може да е характерна особеност на сорта или по някакви причини, централната жилка расте по-бързо, отколкото листната петура.
Причина за ладиевидно завиване на листата може да е и прекалено високата температура +35°С или обратно – внезапно захлаждане.

Ладиевидни листа при доматите може да се получат и при недостатъчно и нередовно поливане, почвата се напуква и разкъсва корените.

Причина също може да е и дефицит на микроелементи. Тогава почвата около растенията трябва да се мулчира и да се напръска с листни торове, съдържащи подходящи микроелементи.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));