Младеж отглежда шарани изеленчуци по уникален метод. Петър Пасков от Видин оглежда шарани изеленчуци по нов метод. Вместо върху почва, растенията виреят във вода, която циркулира между тях и контейнери с риба. Този начин на производство се нарича Аквапоника, но в България все още не е достатъчно популярен, съобщава БНТ.

На площ от 40 квадратни метра младият мъж отглеждазеленчуци и над 100 шарана. Растенията и рибите взаимно си помагат.

„Шараните наторяват растенията и по този начин растат по чисто биологичен начин. Зеленчуците, които виреят без почва , пречистват водата. Водата е постоянно циркулираща, а в самите риби няма антибиотици и дъх на тиня. Ако бъдат добавени торове, те моментално ще убият рибата“, обяснява Пасков.

Преди около две години младият мъж се запалва по идеята да опита да отглеждазеленчуци по новия метод. И понеже у нас информацията е оскъдна, с група от 12 души получава покана да посети Унгария, където се среща с гуруто на метода – австралиецът д-р Мурай Халам. Участва в работен семинар по темата, за което получава и сертификат.

След завръщането си от Унгария, Петър си построява оранжерия- около 40 квадрата, оборудва си я с всичко необходимо и колелото се завърта, а трудът му вече е дал плод- опитвал е от собствено произведените от него марули, рукола, краставици, чесън и ягоди. Посадил си е и тиквички, и пипер, и домати чери, и босилек, който е избуял на почти един метър… Ще експериментира с различни подправки- вече има разсади.

Петър отглежда растенията си по няколко начина, разпространени в аквапониката- във водни легла с камъни /мedia bed/, водни легла с плаващ стиропор /DWC -deep water culture/ и в тръби, по които циркулира вода- /Nutrient Film Technique/.

Признава, че за да осъществи идеята си, е похарчил немалко средства. Поддръжката не е непосилна – основните му разходи са за храна за рибите, а помпата харчи електроенергия, необходима за захранването на една 100-ватова крушка.

За Никулден Петър ще раздава шарани, които е отгледал сам, а растенията са за лична консумация.