Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Защо магданозът жълтее

Мероприятия в зеленчуковата градина.

Защо жълтее магданозът?

Магданозът е една от най-популярните подправки, които са на масата от ранна пролет. За получаване на качествена подправка е нужно да се

провеждат своевременно грижи за насаждението.

Грижите по време на вегетацията са срещу атаките на вредители и болести, под чието въздействие се получава жълтеене на листата на подправката. За да се предотврати това са нужни ред мероприятия като окопаване между редовете, постоянно унищожаване на плевелите, ефективен контрол на вредители и болести.

Често срещаните болести при магданоза са брашнеста мана и ръжда, а от неприятелите листните въшки и морковената муха, чийто ларви нападат корените на магданоза. За предпазване от морковена муха ще помогне поръсване на растенията с тютюнев прах (смлени листа от тютюн), поливане с настройка от портокалови кори. При първите признаци на поява на брашнеста мана се препоръчва унищожаване на болните растения, за да не се заразяват здравите и пръскане с 1% суспензия на колоидна сяра. При поява на листна въшка ще помогне настройка от листата и корените на глухарчето. Листата и корените на глухарчето се киснат в топла вода в продължение на три часа. Профилактика срещу ръждата по магданоза - умерено поливане, но ако вече се е появила се препоръчва пръскане с медсъдържащи препарати.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates