Мероприятия в зеленчуковата градина.

След колко време пониква магданозът?

Според специалистите, периодът от засяването на семената на подправката, до появата на първите поници зависи не само от метеорологичните

условия, но също така и от подготовката на семената. В стандартна ситуация, когато засяването на магданоз на открито място е със сухи семена, растенията се появяват през първите две или три седмици след сеитба.

Трябва да се отбележи, че магданозът е доста невзискателно растение, но най-добри добиви от тази култура могат да бъдат получени, когато се отглежда на слънчево и наторено с органични торове място. Семената на културата кълнят при температура на почвата 5 градуса, но най-благоприятни температури за растението са 15-18 градуса. Семената на магданоза ще покълнат при топло време и подходяща влажност на почвата.

Продължителният период на покълване на семената на магданоза се дължи на присъствието на етерични масла, които възпрепятстват поникването. Тези семена пречат на проникването на влага в семето.

За съкращаване времето на поникване на магданоза се препоръчва накисване на семената преди засяване за 24 часа във вода. За разтваряне на етеричните масла се препоръчва водата да е топла, но не гореща.

Друг метод за подобряване на кълняемоста на семената е да се поставят семената във водка или спирт. На дъното на чиния се налива малко спирт или водка , след това се поставя марля и се изсипват семената. След 20 минути семената се изплакват с вода и се просушават. При сеитба на такива семена магданоз първите кълнове се появяват след 7-10 дни.