Мероприятия в зеленчуковата градина. Защо жълтее чесънът. Много градинари се чудят, защо жълтее чесъна, но не всеки знае отговора.

Ако зимният чесън жълтее през пролетта е вероятно върховете на листата му

през зимата да са измръзнали в резултат от твърде ранно засаждане и поникване. Според специалистите, чесънът се засажда преди зимата , около две седмици от очакваните слани. Това ще даде възможност на растенията да се вкоренят, но няма да се развият листа. Времето на засаждане зависи от региона. Скилидките чесън трябва да се засаждат в почвата на дълбочина до 5 см, а след това лехата да се засипва с дебелина около 7 сантиметра.
Друга причина за жълтеене на чесъна може да е висока киселинност на почвата. Културата се развива добре на почви с неутрална реакция. В този случай се препоръчва лехата да се обогати с органично вещество (хумус или тор). В някои случаи, появата на пожълтяване на чесъна може да бъде свързана с дефицит на азот в почвата. Тогава е необходимо да се внесе амониев нитрат или карбамид. Торенето се извършва в началото на пролетта.

Недостиг на влага също може да е причина за жълтеене на чесъна. Рано напролет се препоръчва плитко окопаване и в случай на необходимост поливка. И на края жълтеенето на чесъна може да се дължи на нападение от болести и неприятели. Благоприятни за развитието на чесъна са засаждането в съседство на мента и невен.