Мероприятия в зеленчуковата градина.Отглеждане на разсад пипер. При отглеждане на разсад от пипер на растенията трябва да се осигурят необходимите условия - температура и влажност. Резките колебания в температурата

и поливките водят до поява на много болести и до загиване на растенията.
Семената се засяват от края февруари до средата на март. Състав на почвата за засяване на семената пипер: две части торф, хумус и една част пясък. Всички компоненти се смесват добре и дезинфекцират с разтвор на калиев перманганат или се пропарват с гореща вода. Сандъчетата или саксиите за засяване също се третират с разтвор на калиев перманганат или вряща вода. Едва след това се извършва сеитбата на пипера.

Семената се поставят внимателно на разстояние 1,5-2 см едно от друго и се покриват с почва, като почвата леко се притиска и овлажнява. Така подготвените сандъчета или саксии със семена се поставят на топло място. Семената на пипера покълват за 5-7 дни след сеитбата.

След поникване температурата в помещението трябва да се намали с 4-5 градуса, така че растенията да могат да се закалят.

Необходимо е също така младите растения да се поставят на перваза на прозореца, а ако е необходимо се включва и допълнително осветление.
При развитие на втори и трети същински лист се пристъпва към пикиране на разсада от пипер в отделни съдове.
12-15 дни преди засаждането на пипера на открито се пристъпва към закаляване на разсада. Младите растения се изнасят на балкон или веранда, като постепенно се увеличава времето на престоя им там. Два дни преди разсаждане, разсадът се оставя един ден при естествени условия.

Ориентир за засаждане на постоянно място на пипера в градината е образуването на първото цветче.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));