Мероприятия в зеленчуковата градина.Краставиците втора култура също изискват резитба.

Редовното окопаване е

една от основните грижи за краставиците през вегетацията. След образуване на 1-2 същински листа се прави първото окопаване на дълбочина 8-10 см. Едновременно с тази обработка се извършва и подхранването с азот с 8-10 кг/дка. През вегетацията се извършват около 3-4 окопавания.

За регулиране растежа и плододаването на краставиците, те могат да се отглеждат чрез прикрепване на растенията към подпорна конструкция и извършване на резитба. В основата на стъблото се премахват първите няколко листа и разклонения. Следващите няколко разклонения се прекършват на 1-2 листа, а плодовете образувани по тях се запазват. Другите разклонения се прекършват над 4-ти – 6-ти лист.Върхът се прекършва едва когато достигне до около 10 – 15 см над най-горния тел на конструкцията.След като се образуват разклоненията от втори порядък, те също се прекършват на 2 – 3 листа.

Влажността на почвата при краставиците втора култура трябва да се поддържа над 70 – 80 % от ППВ. Броят на поливките е 8-10 с поливна норма от 30 – 40 м3 вода на декар. Добри резултати се получават при поливане чрез дъждуване през хладните часове на денонощието.

Важно е през вегетацията да се полагат грижи за опазване на посевите от брашнеста мана, листни въшки и акари.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));