Мероприятия в зеленчуковата градина.

Защо се напукват доматите и възможни причини за деформация на плода?

Да се определи

точната причина за напукването на доматите, е трудно, тъй като тези симптоми могат да бъдат причинени от много фактори.

Основните причини, които водят до това състояние на доматите, са следните:

  1.  Рязката промяна във влажността или температурата в началния етап на развитие на растенията. По време на растеж на разклоненията и поява на съцветия, условията на околната среда играят огромна роля. Ако те са нестабилни и постоянно се променят, растението не разполага с време, за да се адаптира напълно към новата температура и влажност, което води до нарушаване на обменните процеси. Последствие е напукването на доматите.
  2. На образуваните плодове са нужни по-нормални условия за пълното узряване на доматите. Влажността на почвата е особено важна. Да се определи влажността на почвата е нужно да се вземе малко почва на дълбочина от около 8-10 см и да се стисне в ръка. Оптимална е почвената влага, ако почвата се разтроши и се разпадне, оставяйки малки ивици.
  3. Температурният режим също е много важен по време на зреенето на доматите. Температурата обаче не винаги може да се поддържа на едно и също ниво, тъй като смяната на деня и нощта, неминуемо водят до колебания. Такова отклонение обаче, понякога може да бъде доста съществено и да доведе до напукване на доматите.
  4. Промени в метеорологичните условия могат да причинят напукване на зелените домати. Например продължителни дъждове, които водят до излишна влага или жаркото слънце, водещо до недостиг на влага.
  5. Най-важният фактор, от който зависи целостта на доматите е поливането. При неравномерно постъпване на влага, растенията не могат да функционират нормално. А резултата е напукване на плода. Вегетативното развитие изисква обилно, но в същото време равномерно поливане на доматите. Когато доматите започват да зреят, влажността на почвата трябва постепенно да се намалява, което ще им позволи да зреят без да се напукват.
, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));