Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Доматите превръщат гъсениците в канибали.

Доматите и някои други

растения са си изработили оригинална тактика за борба с гъсениците – техните листа съдържат толкова негодни за консумация молекули и частици, че насекомите се превръщат в канибали и започват да ядат своите роднини. За това откритие разказва Джон Оурък от Университета Уисконсин в Медисън, САЩ, в статия, публикувана в списание Nature Ecology & Evolution.

„Ние открихме механизъм за защита на растенията от вредители, за които никой по-рано не се е замислял. Гъсениците не само се превръщат в хищници, което е победа за растенията, но получават и огромно количество енергия, изяждайки се една друга. Канибалите не изпитват нужда да се връщат обратно към растенията, защото получават достатъчно храна и енергия, изяждайки роднините си“, разказва авторът Джон Оурък.

Войната между растенията и тревоядните насекоми е един от най-продължителните конфликти в историята на Земята, който продължава вече повече от 350 млн. години, пише ученият. За това време растенията са изработили безкрайно много токсини и са се научили да „заселват“ в своите клетки неядливи частици от силиций, за да се защитят от посегателството на насекоми и животни, а последните са изработили ензими за неутрализиране на отровите и обезвреждане на ночастиците.

Джон Оурък е открил относително ново „супероръжие“ в растенията. Както всички градинари знаят, листата на доматите са с отвратителен вкус. Когато те бъдат нападнати от вредители, листата им стават още по-безвкусни, тъй като растенията започват да изработват особени химични сигнали. Тези сигнали придават на самите тях, а и на съседните храсти отблъскващо поведение.

Учените проверили какво ще стане с доматените растения, ако те се напръскат с тези „сигнални“ вещества, преди гъсениците на нощенките да започнат да се хранят с тях. Както показали опитите, намиращите се на растенията гъсеници първоначално са се опитали да се хранят с листата на доматите, но много бързо след това преминавали на „месна“ диета и започвали да изяждат своите посестрими, ако концентрацията на сигналната опасност е била много висока.

Между другото, гъсениците-канибали растели много бързо, отколкото техните родственици, които се хранели само с листа на домати и не са могли да минат на „месна“ диета.

Според мнението на учените, допълнителен бонус от подобна стратегия на борба с вредителите за растенията е това, че изяждайки се една друга, гъсениците могат да благоприятстват разнасянето на опасни за тях самите вируси и бактерии. Това допълнително ще намали тяхната популация и ще защити растенията от изяждане.

Наличието на подобни плюсове от самоизяждането, както смята Джон Оурък, помага на растенията целенасочено да еволюират в посока изработване на химични сигнали, които да „препрограмират“ тревоядните насекоми и да ги превърнат в канибали.