Мероприятия в зеленчуковата градина. Всеки градинар трябва да

може да планира и редува правилно културите, защото количеството и качеството на получената реколта зависят от това. Съвместимостта или несъвместимостта на съседните растения влияе на добива, от нея зависи и нападението от болести и неприятели по отглежданите растения. Така например някои култури като домат, патладжан и картофи (от едно семейство), страдат от едни и същи заболявания и се нападат от едни и същи неприятели.
Освен това, през вегетацията си растенията извличат от почвата определени хранителни вищества, по тази причина трябва да се внимава за това, какво е било засято/засадено и какво ще се сее/засажда на определена площ.
Мнозина не знаят, след какви култури могат да се засеят репички. Тези кореноплоди са едни от първитезеленчуци пролетта и не се нуждаят от специални условия, но все пак има някои правила, с които трябва да се съобразявате.

Не трябва да се сеят репички на място, където преди това са отглеждани растения от същия вид или от едно и също семейство. Това при репичките са всички видове зеле, хрян, ряпа. Най-добрите предшественици са картофи, домати , патладжан, краставици.

Какво може да се отглежда след репички?


На лехата, на която предходната година сте отглеждали репички сега най-добре е да засеете боб, грах, тиква, тиквички, дини, пъпеши.

За да се увеличи ефективността от единица полезна площ, може да засеете репички между други култури, които ще дадат по-късна реколта. Такива са домати, краставици, моркови, а също и лук. До прибирането на репичките тезизеленчуци няма да имат време да се развият и да засенчат кореноплода.