Мероприятия в зеленчуковата градина.Защо падат цветовете и завръзите при доматите.

Опадването на

цветовете и завръзите при доматите е симптом за лошо опрашване, а за това може да има много причини.
При много горещо време
Доматите са самоопрашваща се култура. Цветовете се опрашват още като бутон и не се нуждаят особено от насекомите. Но от топлината и високите температури прашецът може да стане стерилен. Това може да се наблюдава, ако термометъра надвишава +28°С.
Ветровито и сухо
Горещина , високи температури и горещ сух вятър причиняват изсъхване на цветовете, независимо дали са опрашени или не. При такова време прегарят плодовете, а понякога и листата.
За да спасите реколтата е добре лехите с домати да се засенчат за създаване на сянка за растенията. Провеждайте чести поливки, намокряне на почвата на 2-3 cм, за да намалите температурата и да увеличите влажността. Гладът ускорява всичко. Вредата от суховея и сушата се увеличава и от недостига на калций и калий. При горещо време доматите не могат да ги поглъщат и ако ги няма достатъчно в почвата, растението се тормози. На плода се появява върхово гниене.
Не прилагайте веднага високи дози от тези торове. По-добре, ако се използват всяка седмица в малки дози. Преди началото на цъфтежа, подхранването с калий и калций при доматите винаги ще подсили растенията и ще увеличи реколтата, а тя ще бъде и по-вкусна.