Мероприятия в зеленчуковата градина.

В градината

органичните вещества се използват не само като тор, но и за разрохкване на почвата. Ако вашата градина има глинеста почва, ще трябва да добавите доста допълнителни компоненти към нея, за да подобрите структурата й.
При глинести почви често се препоръчва за подобряване да се внесе пясък, но само той не е достатъчен, тъй като почвата ще остане плътна и бедна.
За да се подобри структурата на почвата, е необходимо в нея да се добавят торф, хумус, растителни остатъци и ежегодно да се засяват сидерати. Освен това плътните и сбити почви лесно се вкисляват. Затова на всеки 2-3 години е необходимо да се проверява рН на почвата и да се прилагат мероприятия при кисели почви.

Киселата почва може лесно да се определи по следните признаци:

  • растенията често боледуват, лукът страда от шийно гниене, зелето от кила (гуша), а при костилковите дървета завръзите опадват;
  • в сухо състояние почвата се раздробява на едри буци;
  • в слоя почва се вижда бяла прослойка, наподобяваща дървесна пепел.

Ето и един достъпен метод за определяне на киселинността на почвата:

В стъкленица поставете няколко листа от касис или вишня и залейте с вряла вода. След охлаждане във водата сипете малко почва от градината. Ако след време водата стане червена - почвата е кисела, ако стане синя е слабо кисела, а ако стане зелена - реакцията е неутрална.